Automobile Engineering – Questions and Answers

Automobile Engineering – Questions and Answers

1-The ignition temperature of diesel is about:

(A) 210°C

(B) 310°C

(C) 410°C

(D) 510°C

 

2-Knocking tendency in SI engine reduces with increasing:

(A) Compression Ratio

(B) Wall temperature

(C) Engine speed

(D) None

 

3-The two reference fuels used for Cetane rating are:

(A) Cetane and iso-octane

(B) Cetane and tetra ethyl lead

(C) Cetane and alpha methyl naphthalene

(D) None

 

4-The type of brake commonly used in automobiles is:

(A) Shoe brake

(B) Band brake

(C) Band and block brake

(D) None

 

5-Which type of spring is usually used for an automobile clutch?

(A) Spiral spring

(B) Leaf spring

(C) Closed coil helical spring

(D) None

 

6-What SAE30 number indicates?

(A) Flash point

(B) Viscosity

(C) Pour point

(D) Fire point

 

7-Brake Horse Power equation is:

(A) 2ΠNT/4500

(B) 2ΠNT/100

(C) (BHP/IHP) x 100

(D) (PLAN/4500) x K

 

8-Raditor pressure cap consist of:

(A) Vacuum valve

(B) Pressure valve

(C) Plug valve

(D) Pressure and Vacuum valve

 

9-Which of the following generally drive the oil pump:

(A) Cam shaft

(B) Crank shaft

(C) Battery

(D) Chain drive

 

10-In two stroke engines, ports are in

(A) Cylinder head

(B) Cylinder walls

(C) Bottom

(D) Any of the above

 

11-In modern gasoline (petrol) engine, the compression ratio is

(A) 8:1

(B) 10:1

(C) 13:1

(D) 17:1

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(C), 3-(C), 4-(A), 5-(C), 6-(B), 7-(A), 8-(D), 9-(A), 10-(B), 11-(B)