Automobile Engineering – Questions and Answers

12-The following device stores the energy

(A) Flywheel

(B) Governor

(C) Cam shaft

(D) Crank shaft

 

13-In diesel engine, mixing of fuel and air takes place in the:

(A) Combustion chamber

(B) Mixing chamber

(C) Carburettor

(D) Fuel pump

 

14-The process of removing burnt gases from engine cylinder is known as

(A) Suction

(B) Scavenging

(C) Supercharging

(D) Turbo charging

 

15-Work output/Burnt fuel energy =

(A) Volumetric efficiency

(B) Mechanical efficiency

(C) Thermal efficiency

(D) Brake efficiency

 

16-Brake Horse Power (BHP)/Indicated Horse Power (IHP) =

(A) Volumetric efficiency

(B) Mechanical efficiency

(C) Thermal efficiency

(D) Brake efficiency

 

17-Variable steering ratio can be achieved by which of the following type of steering gearbox?

(A) Worm and sector steering gear

(B) Worm and nut steering gear

(C) Rack and pinion steering gear

(D) Worm and roller steering gear

 

18-In manual steering of cars, steering ratio is approximately:

(A) 8

(B) 15

(C) 35

(D) 70

 

19-Aneroid is a device used for:

(A) Cold starting

(B) Easy running

(C) Decompression

(D) Controlling emission

 

20-Maximum room in the engine compartment is provided with:

(A) Wishbone type suspension

(B) Mcphearson strut suspension

(C) Rigid axle suspension

(D) Vertical guide suspension

 

21-Diesel cycle consists of

(A) two adiabatic and two constant volume processes

(B) two adiabatic and two constant pressure processes

(C) two adiabatic, one constant volume and one constant pressure process

(D) two isothermal, one constant volume and one constant pressure process

 

22-The octane number of petrol generally available is:

(A) 20 to 40

(B) 40 to 60

(C) 80 to 100

(D) 100 to 120

 

ANSWERS:

12-(A), 13-(A), 14-(B), 15-(C), 16-(B), 17-(D), 18-(B), 19-(D), 20-(A), 21-(C), 22-(C)