Automobile Engineering – Questions and Answers

34-Cetane number of diesel fuel normally available in market is in the range of

(A) 45-50

(B) 60-65

(C) 75-80

(D) 90-100

 

35-Which of the following in NOT used in an ignition accelerator in compression ignition engine?

(A) Acetone peroxide

(B) Ethyl nitrate

(C) Tetraethyl lead

(D) Isoamyl nitrate

 

36-The type of governing mechanism adopted in compression ignition engine is

(A) quality governing

(B) quantity governing

(C) hit and miss governing

(D) no such governing mechanism is there

 

37-The number of negative plates in a 17 plate battery will be

(A) 8

(B) 9

(C) 7 or 11

(D) 17

 

38-On a top terminal battery, the negative terminal post is

(A) smaller than the positive terminal post

(B) the same size as the positive terminal post

(C) larger than the positive terminal post

(D) on the side of the battery

 

39-The number of minutes that a fully charged battery at 80°F (27°C) can deliver 25 amperes until the battery drops below 10.5 volts.

(A) Charging rate

(B) Reserve

(C) cold-cranking rate

(D) Power

 

40-The system of lubrication used for small 2 stroke petrol engine is

(A) splash lubrication

(B) applying grease under pressure

(C) mixing about 5% lubrication oil with petrol

(D) wet sump lubrication

 

41-On a top terminal battery, the negative terminal post is

(A) smaller than the positive terminal post

(B) the same size as the positive terminal post

(C) larger than the positive terminal post

(D) on the side of the battery

 

41-Flash point of oil is

(A) temperature at which it solidifies or congeals

(B) temperature at which it catches fires without external aid

(C) indicated by 90% distillation temperature

(D) minimum temperature at which oil is heated in order to give off inflammable vapours to ignite momentarily when brought in contact with a flame.

 

42-When the temperature increases, the viscosity of the oil will

(A) decrease

(B) increase

(C) remain constant

(D) first increase and then decrease

 

43-The types of engine oil pumps are

(A) pressure feed and force feed

(B) gear and rotor

(C) centrifugal and impeller

(D) splash and nozzle

 

44-Maximum oil pressure in the lubrication is controlled by

(A) oil filter

(B) pump rotor

(C) pressure relief valve

(D) pressure switch

 

ANSWERS:

34-(A), 35-(A), 36-(A), 37-(B), 38-(A), 39-(B), 40-(C), 41-(D), 42-(A), 43-(B), 44-(C)