Automobile Engineering – Questions and Answers

45-The specific gravity of electrolyte in a new battery will be

(A) 1.10 – 1.12 g/cm3

(B) 1.12 – 1.15 g/cm3

(C) 1.15 – 1.20 g/cm3

(D) 1.25 – 1.28 g/cm3

 

46-The electrolyte used in lead-acid battery is

(A) 40% of nitric acid with 60% of distilled water

(B) 40% of sulphuric acid with 60% of distilled water

(C) 60% of nitric acid with 40% of distilled water

(D) 60% of sulphuric acid with 40% of distilled water

 

47-The specific gravity of electrolyte can be measured by

(A) Voltmeter

(B) Ammeter

(C) Hydrometer

(D) Galvanometer

 

48-The firing order in case of six cylinder in-line engine is usually

(A) 1-5-3-6-4-2

(B) 1-5-3-6-2-4

(C) 1-4-2-6-5-3

(D) 1-2-4-6-5-3

 

49-The three basic cylinder arrangements for automotive engines are

(A) flat, radial, V

(B) in a row, in line, opposed

(C) in line, opposed, V

(D) V, double line, opposed

 

50-Two types of overrunning clutches are

(A) ball and roller

(B) spring and roller

(C) needle bearing and friction bearing

(D) taper bearing and anti-friction bearing

 

51-Constant velocity universal joint is used at

(A) front end of the propeller shaft

(B) rear end of the propeller shaft

(C) road wheel end of the shaft on front wheel drive vehicles

(D) differential end of the shaft on front wheel drive vehicles

 

52-The type of clutch widely used in motor cycle is

(A) single plate clutch

(B) diaphragm clutch

(C) cone clutch

(D) multi-plate clutch

 

53-A two piece propeller shaft requires

(A) one universal joint

(B) a centre support bearing

(C) the shaft is to be solid

(D) none of these

 

54-The action which takes place in the clutch when the pedal is depressed is

(A) pressure plate comes to rest

(B) pressure plate moves away from the flywheel

(C) driven plate moves towards the flywheel

(D) driven plate slows down to the flywheel speed

 

55-The fluid coupling has maximum efficiency when the driven and driving members are rotating at

(A) high speed

(B) low speed

(C) different speeds

(D) the same speed

 

ANSWERS:

45-(D), 46-(B), 47-(C), 48-(B), 49-(C), 50-(B), 51-(D), 52-(D), 53-(B), 54-(C), 55-(D)