Basic Computer Knowledge – Questions and Answers

Basic Computer Knowledge – Questions and Answers

1-HTML stands for

(A) Hyper Text Mailing Language

(B) Hyper Text Markup Language

(C) Hyper Text Market Language

(D) Hyper Text Mailer’s Language

 

2-One byte represents

(A) a word

(B) eight characters

(C) eight bits

(D) a single digit with two possible states

 

3-The largest measurement of storage is

(A) Gigabyte

(B) Kilobyte

(C) Megabyte

(D) Terabyte

 

4-If a computer on a network shares resources for others to use, it is called

(A) Server

(B) Client

(C) Mainframe

(D) None of the above

 

5-ASCII stands for

(A) American Stable Code for International Interchange

(B) American Stable Code for Institutional Interchange

(C) American Stable Code for Information Interchange

(D) American Stable Code for Interchange Information

 

6-The language that the computer can understand and execute is called

(A) Machine language

(B) Application software

(C) System program

(D) All of the above

 

7-Which portion of the URL below records the directory or folder of the desired resource?

http://www.abcnews.com/sports/football.htm

(A) http

(B) www.abcnews.com

(C) sports

(D) football.htm

 

8-In computer graphics, the ratio between the height and width of image is called

(A) Focus ratio

(B) Aspect ratio

(C) Resolution ratio

(D) None of the above

 

9-Inside the computer, most of the mathematical calculations are carried out by the

(A) Control processing unit

(B) Arithmetic logic unit

(C) Internal memory

(D) Motherboard

 

10-The programming language used to create hypertext documents for the use on World Wide Web is

(A) Hypertext Markup Language (HTML)

(B) Hyper Text Transfer Protocol

(C) FORTRAN

(D) COBOL

 

11-A group of eight bits is called byte. The number of combinations of 0 and 1 in each byte is

(A) 18

(B) 108

(C) 28

(D) 26

 

12-A Computer recognizable code that stores code in black thick and thin parallel lines used for product identification for tracking sales etc. It is known as

(A) Barcode

(B) Binary code

(C) Line code

(D) Digital code

 

13-One Gigabyte is equal to

(A) 1073741824 bytes

(B) 1000000000 bytes

(C) 102400000 bytes

(D) 640000000 bytes

 

14-The most well known protocol that allows a computer to use a standard telephone line and a modem to make a connection to internet

(A) Point to point protocol

(B) Public switched Telephone

(C) Serial line internet protocol

(D) Point to node protocol

 

15-The World Wide Web (www) was invented by

(A) Vinton Cerf

(B) Mave Andreessen

(C) Tim Burners Lee

(D) Bob Kahn

 

16-CDMA stands for

(A) Cellular digital message access

(B) Code division multiple access

(C) Cellular digital multiple access

(D) Cell division message access

 

17-Which of the following is not publishing software

(A) Page maker

(B) Quark express

(C) MS Publisher

(D) AVID xpress

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(C), 3-(D), 4-(A), 5-(C), 6-(A), 7-(C), 8-(B), 9-(A), 10-(A), 11-(C), 12-(A), 13-(A), 14-(A), 15-(C), 16-(B), 17-(D)