General Aptitude – Multiple Choice Questions (MCQ) and Answers

General Aptitude – Multiple Choice Questions (MCQ) and Answers

1-The net income of a business man after paying income tax at the rate of 5% is $ 209,000, then his gross income is

(A) 250,000

(B) 269,000

(C) 249,800

(D) 220,000

 

2-An item is sold in four instalments. Each successive instalment is one and half times the preceding instalment. If the second instalment is $ 3,000 then the cost of item is

(A) $ 24,375

(B) $ 16,250

(C) $ 17,625

(D) $ 20,000

 

3-A horse runs at the speed of 22.5 km/hour covers a distance of 4.05 km. The time taken by the horse is

(A) 10.8 minutes

(B) 2.2 minutes

(C) 20.3 minutes

(D) 2 minutes

 

4-* is the missing digit in the 7 digit number 4*8*8*4. If this number is divisible by 11, the missing digit is

(A) 1

(B) 3

(C) 5

(D) 8

 

5-A car is sold at a profit of 12.5% for $ 4,500. Its cost price is

(A) $ 4,225

(B) $ 4,000

(C) $ 3,750

(D) $ 3,000

 

6-42 men earn $ 8,400 as wages working for 10 hours a day. The earnings of 50 men working for 12 hours a day if they are all paid at the same hourly rate is

(A) $ 6,000

(B) $ 12,000

(C) $ 18,000

(D) $ 24,000

 

7-A train is travelling at a constant speed covers a distance of 320 km in 6 hours 40 minutes. The distance covered by the train in 1 hour 15 minutes is

(A) 320 km

(B) 120 km

(C) 100 km

(D) 60 km

 

8-Identify the wrong in the following

(A) am x an = am+n

(B) (am)n x (an)m = a2mn

(C) [am / an]p = amp-np

(D) [am – an]p = amp+np

 

9-If the product of two consecutive natural numbers is equal to the sum of the numbers then what are the numbers satisfying the conditions?

(A) 1 and 2

(B) 0 and 1

(C) 2 and 3

(D) such number do not exist

 

10-The ages of two friends A and B differ by 2 years. Age of the A’s father is 4 times the age of B and age of B’s father is 5 times the age of A. If the sum of the ages of all the four is 109 years, the ages of A and B are respectively

(A) 7 and 9

(B) 9 and 11

(C) 11 and 13

(D) 15 and 17

 

11-The compound interest on a sum of $ 10,000 for two years at the rate of 5% per annum is

(A) $ 1,500

(B) $ 1,025

(C) $ 1,250

(D) $ 2,000

 

12-The diameter of a circle is equal to the side of a square. Then the ratio of their areas is

(A) π : 4

(B) π : 8

(C) π : 16

(D) π : 2

 

ANSWERS:

1-(D), 2-(B), 3-(A), 4-(D), 5-(B), 6-(B), 7-(D), 8-(D), 9-(D), 10-(B), 11-(B), 12-(A)