General Aptitude – Multiple Choice Questions (MCQ) and Answers

13-The roots of the equation x3 + x2 – 2x = 0 are

(A) 0,1,2

(B) 0,1,-2

(C) 0,0,-2

(D) 0,0,2

 

14-Let a, b, c represents the half the sum of all the angles of a rectangle, a triangle and a square respectively. Then

(A) a = b = c

(B) a = b = 2c

(C) a = 2b = c

(D) 2a = b = c

 

15-log 4 + log 16 – log 64 =

(A) 0

(B) 1

(C) –log 44

(D) log 84

 

16-If a water tap A fills a tank in 3 hours and another water tap B fills the same tank in 5 hours, then the time required to fill the tank when both A and B are used, is

(A) 23/8 hours

(B) 2 hours

(C) 15/8 hours

(D) 4 hours

 

17-What is the angle between the minute hand and hour hand of a clock when the time is 3:15 PM?

(A) 0°

(B) 7.5°

(C) 10°

(D) 90°

 

18-If a circular ring of radius 5 cm is cut and reshaped in to an arc of a circle of radius 10 cm, the length of the arc is

(A) 5π cm

(B) 10π cm

(C) 20π cm

(D) π cm

 

19-If the length of the chord of a circle of radius 10 cm is 16cm, then the length of the perpendicular from the centre of the circle to the chord is

(A) 8 cm

(B) 7 cm

(C) 6 cm

(D) 5 cm

 

20-Two numbers are in the ratio 1:2. If 15 is added to both the numbers, their ratio changes to 4:5. The smaller of the two numbers is

(A) 2

(B) 5

(C) 10

(D) 15

 

21-How many pairs of parallel lines can be drawn through 2 points A and B?

(A) only one

(B) two

(C) 0

(D) infinitely many

 

22-Find the missing term as shown by (?) in the following letter series

ABZY CDXW EFVU ? IJRO

(A) GHST

(B) GHSR

(C) GHTS

(D) HGST

 

23-Given a number sequence 6, 21, 41, 66, 91, 131 one term of this is wrong. The correct term required is

(A) 7

(B) 26

(C) 96

(D) 121

 

24-In a certain code ‘HOUSE’ is coded as ’16, 30, 42, 38, 10’ and ‘ACTOR’ is coded as ‘2, 6, 40, 30, 36’. Then the code for ‘BEAUTY’ is

(A) 2, 5, 1, 21, 20, 25

(B) 4, 10, 2, 42, 40, 50

(C) 3, 9, 2, 40, 42, 49

(D) 3, 9, 2, 40, 42, 50

 

25-The numbers in the following squares have been filled according to some rule

18 26 25
22 6 16
19 ? 12

The number which fits into the square with question mark (?) is

(A) 20

(B) 10

(C) 18

(D) 8

 

ANSWERS:

13-(B), 14-(C), 15-(A), 16-(C), 17-(B), 18-(B), 19-(C), 20-(B), 21-(D), 22-(C), 23-(C), 24-(B), 25-(A)