General Aptitude – Multiple Choice Questions (MCQ) and Answers

39-If a, b, c are three consecutive natural numbers then 1+ac=

(A) 2b

(B) b2

(C) 2b2

(D) 1+b

 

40-Three sides of a triangle are 3cm, 4cm and 5cm. Then sine of the angle opposite to the smallest side is

(A) 3/5

(B) 3/4

(C) 4/5

(D) 1/4

 

41-The angle between the minute and hour hand of a clock, when the time is 25 minutes past 5 O’ clock, is

(A) 0°

(B) 10°

(C) 12.5°

(D) 25°

 

42-If the base of a rectangular solid tank is 1.2 metre x ½ metre and whose height is 0.8 metre. If water flows into it at the rate of 15 litres/minute, the time taken to fill the tank is

(A) 15 minute

(B) 24 minute

(C) 7.5 minute

(D) 32 minute

 

43-From the top of a tower 50 metres high, the angles of depression of two vehicles which are due south of the observer, are 15° and 75°. The distance between the two vehicles is

(A) 100m

(B) 200√3m

(C) 100√3m

(D) 50√3m

 

44-If the length of the perpendicular from the centre of a circle to the chord of the circle of length 10cm is 12cm then the radius of the circle is

(A) 22 cm

(B) 11 cm

(C) 13 cm

(D) 120 cm

 

45-The common ratio in the geometric progression 2/r2, r, r4/2, r7/4 is

(A) r

(B) r3

(C) r3/2

(D) r/2

 

46-If an apple is worth 5 rupees, a mango 3 ruprees and 3 oranges together 1 rupee, how many apples, mangoes and oranges totalling 100 can be bought for 100 rupees

(A) 8, 11, 81

(B) 4, 20, 76

(C) 12, 10, 78

(D) 10, 10, 80

 

47-Find the missing term as shown by (?) in the following letter series

OYLMA, RIFGY, PKHIB, (?), DNJKC

(A) ACNOP

(B) AOMPN

(C) APMAN

(D) ABZXC

 

48-In a certain code, ‘BRICK’ is coded as ‘4, 20, 11, 5, 13’ and ‘WATER’ is coded as ’25, 3, 22, 7, 20’. Then the code word for ‘BEST’ is

(A) 4, 7, 21, 22

(B) 5, 8, 22, 23

(C) 7, 10, 18, 19

(D) 4, 8, 21, 25

 

49-A regular hexagon becomes a regular pentagon. The regular pentagon becomes a square. Then the square becomes

(A) an isosceles triangle

(B) an equilateral triangle

(C) a right angled triangle

(D) rectangle

 

50-If ‘+’ means multiplication ‘x’, ‘x’ means subtraction ‘-‘ and ‘-‘ means division ‘/’ then (3+5) x (6-2)=

(A) 8

(B) 9

(C) 12

(D) 32

 

51-Histogram is a ……… dimensional diagram.

(A) zero

(B) one

(C) two

(D) three

 

52-In a pie diagram the angle made by the sector representing 50 tonnes is 90 degrees. The total weight represented by the circle is

(A) 200

(B) 360

(C) 140

(D) 90

 

ANSWERS:

39-(B), 40-(A), 41-(C), 42-(D), 43-(C), 44-(C), 45-(C), 46-(A), 47-(A), 48-(A), 49-(B), 50-(C), 51-(C), 52-(A)