General Aptitude – Multiple Choice Questions (MCQ)

General Aptitude – Multiple Choice Questions (MCQ)

1-A group of three students wins Rs. 1800 as prize. They wish to share the money unequally such that the difference in the amounts is the same. If the minimum amount obtained happens to be twice the difference in the amounts, the maximum amount is

(A) Rs. 500

(B) Rs. 600

(C) Rs. 700

(D) Rs. 800

 

2-Suresh, the son of Mahesh is married to Sia, whose sister Jia is married to Amar, the brother of Suresh. How is Jia related to Mahesh?

(A) Daughter in law

(B) Cousin

(C) Sister in law

(D) Sister

 

3-Suri takes 5 minutes 13 seconds to walk every full lap of a looping road. How many long will he take to do 60 laps if he maintains average speed?

(A) 359 minutes

(B) 5 Hours 13 minutes

(C) 479 seconds

(D) 5 Hours 7 minutes and 21 seconds

 

4-In an objective examination of 90 questions, 5 marks are allocated for every correct answer and 2 marks are deducted for every wrong answer. After attempting all the 90 questions a student got a total of 387 marks. Find out the number of questions he attempted?

(A) 36

(B) 18

(C) 9

(D) 27

 

5-Find the odd one out

(A) 144

(B) 289

(C) 312

(D) 625

 

6-If a x b = a2 + b2, then the value of (4 x 5) x 3 is

(A) (42 + 55) + 32

(B) (4 + 5)2 + 32

(C) 412 + 32

(D) (4 + 5 + 3)2

 

7-Kavita walked from A to B in the east 10 feet. Then she turned to the right and walked 3 feet. Again she turned to the right and walked 14 feet. Now, how far is she from A?

(A) 7 feet

(B) 6 feet

(C) 5 feet

(D) 4 feet

 

8-If + means -, – means /, and / means +, then 16 / 4 x 2 – 5 + 8 = ?

(A) 58

(B) 18

(C) 44

(D) 42

 

9-Satish was given some money by his father on his birthday. Satish spent all of it in five stores. In each he spent one rupee more than half of what he had when he came in. How much did he get from his father?

(A) 25

(B) 30

(C) 46

(D) 52

 

10-The total age of some 7 years old and some 5 years old children is 60 years. If a team is to be selected from these children such that their total age is 48 years, in how many ways can it be done?

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

 

11-By how much is 3/4th of 52 lesser than 2/3rd of 99?

(A) 27

(B) 33

(C) 39

(D) 29

 

12-Some amount double in 8 years at the rate of simple interest. The rate of interest is

(A) 12.5%

(B) 12%

(C) 12.67%

(D) 8.67%

 

ANSWERS:

1-(D), 2-(A), 3-(B), 4-(C), 5-(C), 6-(C), 7-(C), 8-(B), 9-(C), 10-(A), 11-(A), 12-(A)