General Aptitude Questions

12-If the 20% of a=b, then b% of 20 is same as

(A) 4% of a

(B) 5% of a

(C) 20% of a

(D) None of these

 

13-B is son of C’s grandfather’s only daughter. How is C’s father related to B?

(A) Son

(B) Father

(C) Uncle

(D) Cannot be determined

 

14-Seven girls can do a piece of work in 13 days. Six boys can do the same piece of work in 12 days. Nine men can do the same piece of work in nine days and six women can do the same piece of work in 14 days. Who are the most efficient?

(A) Girls

(B) Women

(C) Boys

(D) Men

 

15-The length of a train and that of a platform are equal. If with a speed of 90 km/hr, the train crosses the platform in one minute, then the length of the train (in metres) is

(A) 600

(B) 450

(C) 900

(D) 750

 

16-On a Football field A, B, C, D and E are standing as described below facing the North

(i) B is 50 metres to the right of D

(ii) A is 60 metres to the south of B

(iii) C is 40 metres to the west of D

(iv) E is 80 metres to the north of A

If a boy walks from C, meets D followed by B, A and then E, how many metres has he walked if he has travelled the straight distance all through?

(A) 120

(B) 170

(C) 230

(D) 250

 

17-If Rs. 1,000 is invested at 12% interest and the interest is compounded half-yearly, what will be the total amount at the end of one year?

(A) Rs. 1,120.00

(B) Rs. 1,123.60

(C) Rs. 1,126.20

(D) Rs. 1,134.40

 

18-The smallest integer by which 3750 should be divided so that the quotient is a perfect square number is

(A) 2

(B) 3

(C) 5

(D) 6

 

19-The numbers are in the ratio 1:2:3 and their HCF is 12. The numbers are

(A) 12, 24, 36

(B) 10, 20, 30

(C) 5, 10, 15

(D) 4, 8, 12

 

20-(0.009/?)=0.01

(A) 9

(B) 0.9

(C) 0.09

(D) 0.0009

 

21-A man distributed Rs. 100 equally among his friends. If there had been 5 more friends, each would have received one rupee less. How many friends had he?

(A) 20

(B) 25

(C) 30

(D) 35

 

22-The least number of 4 digits which is a perfect square is

(A) 1000

(B) 1016

(C) 1036

(D) 1024

 

ANSWERS:

12-(A), 13-(C), 14-(C), 15-(D), 16-(C), 17-(B), 18-(D), 19-(A), 20-(B), 21-(A), 22-(D)