General Aptitude Questions

23-The average weight of 29 students is 28 kg. By the admission of a new student, the average weight is reduced to 27.8 kg. The weight of the new student is

(A) 22 kg

(B) 21.6 kg

(C) 22.4 kg

(D) 21 kg

 

24-One year ago, a father was four times as old as his son. In 6 years time, his age exceeds twice his son’s age by 9 years. The ratio of their present ages is

(A) 9:2

(B) 11:3

(C) 12:5

(D) 13:4

 

25-There would be 10% loss, if a toy is sold at Rs. 10.80. At what price should it be sold to earn a profit of 20%?

(A) Rs. 12.00

(B) Rs. 12.96

(C) Rs. 14.40

(D) Rs. 15.10

 

26-The total sales for a business in a certain year were Rs. 1, 50,000. What were the sales in June, if June sales were half the monthly average?

(A) Rs. 6,250

(B) Rs. 48,000

(C) Rs. 12,500

(D) Rs. 15,000

 

27-A wheel rotates 10 times every minute and moves 20 cm during each rotation. How many centimeters does the wheel move in one hour?

(A) 600

(B) 1200

(C) 6000

(D) 12000

 

28-A and B can do a piece of work in 18 days; B and C can do it in 24 days; A and C can do it in 36 days. In how many days can they do it all working together?

(A) 12

(B) 13

(C) 16

(D) 26

 

29-If a man running at 15 kmph crosses a bridge in 5 minutes, then the length of bridge is

(A) 550 m

(B) 1050 m

(C) 1250 m

(D) 1500 m

 

30-A train crosses a platform 100m long in 60 seconds at a speed of 45 kmph. The time taken by the train to cross an electric pole is

(A) 8 seconds

(B) 18 seconds

(C) 42 seconds

(D) 52 seconds

 

31-A sum of money at a simple interest amounts to Rs. 2,240 in 2 years and to Rs. 2,600 in 5 years. What is the principal amount?

(A) Rs. 1,520

(B) Rs. 1,880

(C) Rs. 2,000

(D) Rs. 2,120

 

32-Anita got 178 marks and failed by 22 marks. To pass she had to secure 40% marks. What were the maximum marks?

(A) 300

(B) 400

(C) 500

(D) 600

 

33-If the circumference of a circle is 353 metres, then its area (in sq. m) is

(A) 5986

(B) 6589

(C) 8956

(D) 9865

 

ANSWERS:

23-(A), 24-(D), 25-(C), 26-(A), 27-(D), 28-(C), 29-(C), 30-(D), 31-(C), 32-(C), 33-(D)