General Aptitude Questions

34-Choose the correct alternative that will continue the same pattern:

5, 6, 9, 15, __, 40

(A) 25

(B) 27

(C) 21

(D) 33

 

35-In a class the average marks in Sanskrit is 70. If 10% of students score 85 marks and 20% score 80 marks. Then what are the average marks of the rest of the class?

(A) 65

(B) 65.5

(C) 75

(D) 70.5

 

36-A and B are married couple. X and Y are brothers. X is the brother of A. How is Y related to B?

(A) Brother

(B) Father

(C) Son-in-law

(D) Brother-in-law

 

37-Five boys are standing in a row facing east. Dinesh is to the left of Subhash, Tanmay and Shoaib. Subhash, Tanmay and Shoaib are to the left of Sumeet. Shoaib is between Subhash and Tanmay. If Tanmay is fourth from the left, how far is Subhash from the right?

(A) First

(B) Second

(C) Third

(D) Fourth

 

38-A certain number of camels and an equal number of men are going somewhere. Half of their owners are on their camels’ back while the remaining ones are walking along leading their camels. If the number of legs walking on the ground is 60, how many camels are there?

(A) 10

(B) 12

(C) 14

(D) 16

 

39-The age of father is equal to the sum of ages of his five children. After 15 years the sum of the ages of his children will be twice the age of the father. What is father’s age now?

(A) 45 years

(B) 48 years

(C) 52 years

(D) 54 years

 

40-From a point Mohit started walking east and walked 35m. He then turned right and walked 20m, and again turned right and walked 35m. Finally he turned left and walked 20m and reached his destination. How far is he from his starting point?

(A) 20 m

(B) 25 m

(C) 30 m

(D) 40 m

 

41-If SOFTWARE is written as OSRWEATF how would WITHDRAW be written in the same code?

(A) IWWTRDAR

(B) IWAWDRHT

(C) IWADRHWT

(D) IWADWRHT

 

42-A school decided to give five cash prizes worth Rs. 500/- to the winners of Quiz Competition. Each prize was less than Rs. 10/- than its preceding prize. What is minimum value of the prize?

(A) 70

(B) 75

(C) 80

(D) 90

 

43-A train of 150 metres length is going towards north at a speed of 10m/sec.A parrot flies at a speed of 5m/sec towards south parallel to the railway track. The time taken by the parrot to cross the train is

(A) 5 seconds

(B) 10 seconds

(C) 15 seconds

(D) 20 seconds

 

44-A car travels the first half of a distance between two places at a speed of 30km/hr and the second half of the distance at 50km/hr. The average speed of the car of the whole journey is

(A) 35 km/hr

(B) 40 km/hr

(C) 45 km/hr

(D) 50 km/hr

 

45-If the price of petrol is increased by 25% then by what percentage should the new price be reduced to bring the price back to the original level?

(A) 5%

(B) 10%

(C) 15%

(D) 20%

 

ANSWERS:

34-(A), 35-(A), 36-(D), 37-(D), 38-(B), 39-(A), 40-(D), 41-(D), 42-(C), 43-(B), 44-(B), 45-(D)