General Aptitude – Questions and Answers

General Aptitude – Questions and Answers

1-If a dice and a coin are tossed, the probability that you will get 6 on the dice and tail on the coin is

(A) 1/8

(B) 1/12

(C) 1/7

(D) 2/3

 

2-3√80 is equal to

(A) 3√10

(B) 2 x 3√10

(C) 3 x 3√10

(D) 4 x 3√10

 

3-75% of 300 is same as

(A) 300% of 100

(B) 150% of 150

(C) 2/3 of 400

(D) ¾ of 350

 

4-The ratio of decade and a century is

(A) 1:10

(B) 1:5

(C) 1:20

(D) 1:2

 

5-If an area of a square is 16 square metres, its perimeter will be

(A) 32 meters

(B) 16 meters

(C) 16 square meters

(D) 32 square meters

 

6-The value of π/3 radians in degrees is

(A) 30 degrees

(B) 90 degrees

(C) 120 degrees

(D) 60 degrees

 

7-If the length of the shadow of a pole is √3 times the actual height of the pole, the angle of elevation of the sun will be

(A) 60 degrees

(B) 30 degrees

(C) 45 degrees

(D) 15 degrees

 

8-The area of a quadrilateral where vertices are (3,4), (0,5), (2,-1) and (3, -2) is:

(A) 11

(B) 22

(C) 33

(D) 44

 

9-A line which intersects a circle at two points is called a

(A) Tangent

(B) Secant

(C) Interior common tangent

(D) Exterior common tangent

 

10-Diagram used to represent sets

(A) Bar chart

(B) PERT chart

(C) Venn diagram

(D) Pie chart

 

11-A man is five times as old as his son, and the sum of the squares of their ages is equal to 2106, find their ages

(A) Son’s age = 5 years, Father’s age = 25 years

(B) Son’s age = 7 years, Father’s age = 35 years

(C) Son’s age = 9 years, Father’s age = 45 years

(D) Son’s age = 10 years, Father’s age = 50 years

 

12-Two numbers are in the ratio of 5:8. If 9 be added to each, are in the ratio of 8:11. The numbers are

(A) 5, 8

(B) 8, 11

(C) 15, 24

(D) 20, 32

 

13-What would be the total accumulated amount in 5 years if the sum of Rs. 10,000 is deposited in the bank at an interest rate of 6% per annum compounded monthly

(A) Rs. 13,488.50

(B) Rs. 13,345.50

(C) Rs. 13,288.50

(D) Rs. 13,500.50

 

14-A man, whose height is 1.5m, standing 8m from a lamp post, observes that his shadow cast by the light is 1.25m in length. How high is the light?

(A) 10.0m

(B) 11.1m

(C) 12.0m

(D) 9.0m

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(B), 3-(B), 4-(A), 5-(B), 6-(D), 7-(B), 8-(A), 9-(B), 10-(C), 11-(C), 12-(C), 13-(A), 14-(B)