General Aptitude Questions

12-If x=(1/3)y and y=(1/2)z; then x:y:z is equal to

(A) 1 : 2 : 6

(B) 1 : 3 : 6

(C) 2 : 4 : 6

(D) 3 : 2 : 1

 

13-One side of a rectangular field is 15m and one of its diagonals is 17m. The area of the field is

(A) 150m2

(B) 140m2

(C) 130m2

(D) 120m2

 

14-If a room is 12m long, 9m broad and 8m high, then the length of the longest pole that can be placed in it is

(A) 17m

(B) 18m

(C) 20m

(D) None of these

 

15-If ‘+’ means ‘x’, ‘x’ means ‘-‘, ‘-‘ means ‘/’, ‘/’ means ‘+’ then 18/4 + 3 x 2 – 2 =

(A) 45

(B) 48

(C) 29

(D) 39

 

16-The average present age of a man and his son is 35 years. The ratio of their ages is 5:2 respectively. Son’s present age is

(A) 20 years

(B) 35 years

(C) 15 years

(D) 50 years

 

17-4/7 of the birthday cake was eaten on your birthday. The next day, your dad ate ½ of what was left. You want to finish the cake now. Find out how much is left?

(A) 1/4

(B) 3/2

(C) 3/4

(D) 3/14

 

18-If x+2y=6 and x+y=10, then value of 2x+2y is

(A) -4

(B) 6

(C) 10

(D) 20

 

19-If A is B’s brother, B is C’s sister and C is D’s father, then D is A’s

(A) brother

(B) sister

(C) nephew

(D) none of the above

 

20-A man travels 3 kms towards east, then 2 kms towards north and again 2 kms towards east and finally 14 kms towards south. What is his nearest distance from the starting point?

(A) 12 km

(B) 13 km

(C) 15 km

(D) 19 km

 

21-Complete the series

1, 9, 17, 33, 49, 73, ?

(A) 100

(B) 97

(C) 98

(D) 99

 

22-JK : QR :: _ : _

(A) ST : UV

(B) WX : ZY

(C) CF : JL

(D) BC : IJ

 

ANSWERS:

12-(C), 13-(D), 14-(A), 15-(C), 16-(A), 17-(D), 18-(D), 19-(C), 20-(B), 21-(B), 22-(D)