General Knowledge – Questions and Answers

General Knowledge – Questions and Answers

1-The following type of wave is used in night vision apparatus?

(A) Light waves

(B) Infrared waves

(C) Ultra violet waves

(D) Radio waves

 

2-A light year is a unit of

(A) Distance

(B) Radiation

(C) Energy

(D) Acceleration

 

3-International Human Rights Day falls on

(A) 6th June

(B) 1st December

(C) 10th December

(D) 17th January

 

4-The distance for full marathon is

(A) 24 miles 245 yards

(B) 25 miles 365 yards

(C) 26 miles 385 yards

(D) 27 miles 285 yards

 

5-In the Earth, below the mantle, the core is mainly made up of the following metal.

(A) Copper

(B) Gold

(C) Iron

(D) Aluminium

 

6-The temperature at which both Fahrenheit and Celsius scales have same reading

(A) -40 degree

(B) 40 degree

(C) -30 degree

(D) 30 degree

 

7-Bolometer is used to measure

(A) Distance

(B) Pressure

(C) Temperature

(D) Wavelength

 

8-In which of the following countries, International Rice Research Institute is located

(A) Thailand

(B) Myanmar

(C) Malaysia

(D) Philippines

 

9-BCG immunisation is for

(A) Tuberculosis

(B) Measles

(C) Polio

(D) Hepatitis

 

10-The Panda belongs to the same family as that of

(A) Cat

(B) Bear

(C) Reptile

(D) Dogs

 

11-A dynamo

(A) Produces electrical energy

(B) Produces mechanical energy

(C) Converts mechanical energy into electrical energy

(D) Converts chemical energy into electrical energy

 

12-The Security Council of United Nations consists of 5 permanent members, and rest of the 10 members are elected by the General assembly for

(A) 1 year

(B) 2 years

(C) 3 years

(D) 4 years

 

13-The virus responsible for Swine flu is

(A) H2N2

(B) H1N1

(C) H2N1

(D) H1N2

 

14-The commercial name of Sodium bi-carbonate is

(A) Baking soda

(B) Washing soda

(C) Bleaching powder

(D) Talcum powder

 

15-The ozone layer in atmosphere absorbs

(A) Infrared radiations

(B) Ultraviolet radiations

(C) Micro waves

(D) Radio waves

 

16-World Ozone Day is observed on

(A) 16th August

(B) 16th September

(C) 24th September

(D) 24th October

 

17-The following has the highest energy.

(A) Green light

(B) Yellow light

(C) Red light

(D) Blue light

 

18-The study of insects is called

(A) Endology

(B) Entomology

(C) Etimology

(D) Insectology

 

19-Sense of time is due to

(A) rotation of earth

(B) Revolution of earth

(C) Rotation of moon

(D) Revolution of moon

 

20-World Forestry day is celebrated every year on

(A) 21st March

(B) 21st April

(C) 21st May

(D) 21st June

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(A), 3-(C), 4-(C), 5-(C), 6-(A), 7-(D), 8-(D), 9-(A), 10-(B), 11-(C), 12-(B), 13-(B), 14-(A), 15-(B), 16-(B), 17-(D), 18-(B), 19-(A), 20-(A)