General Science Questions and Answers

General Science Questions and Answers

1-‘B’ is the chemical symbol for which element?

(A) Beryllium

(B) Boron

(C) Bromine

(D) Barium

 

2-Desnity is highest for

(A) Pb

(B) C

(C) Si

(D) Ag

 

3-Photographic films or plates have _____ as an essential ingredient.

(A) Silver oxide

(B) Silver bromide

(C) Silver thiosulphate

(D) Silver nitrate

 

4-Half life of a radioactive substance is 120 days. After 480 days, 4g will be reduced to

(A) 2g

(B) 1g

(C) 0.5g

(D) 0.25g

 

5-Diamond and Graphite are

(A) Isomers

(B) Isotopes

(C) Allotropes

(D) Polymers

 

6-The material used in solar cell contains

(A) Cs

(B) Si

(C) Su

(D) Ti

 

7-Which of the following has the highest calorific value?

(A) Carbohydrates

(B) Fats

(C) Vitamins

(D) Proteins

 

8-Which of the following is not emitted by a radioactive substance?

(A) Alpha rays

(B) Beta rays

(C) Gamma rays

(D) Neutrons

 

9-The following are three scalar quantities

(A) Maas, Distance, speed

(B) Density, force, mass

(C) Displacement, acceleration, mass

(D) Velocity, momentum, temperature

 

10-Which Newton’s law states that “an object continues in uniform motion in a straight line or at rest unless a resultant external force acts,”

(A) Newton’s first law

(B) Newton’s second law

(C) Newton’s third law

(D) All of the above

 

11-A 1.1 KW electric kettle is plugged into the 220V mains supply, the current drawn is

(A) 0.005A

(B) 0.05A

(C) 0.5A

(D) 5A

 

12-If the temperature in Kelvin scale is 273 Kelvin then the temperature in degree scale would be equal to

(A) 100°C

(B) 50°C

(C) 25°C

(D) 0°C

 

13-Which of the following laws states that “at constant pressure, the volume of a gas is proportional to its temperature in Kelvin”?

(A) Avogadro’s law

(B) Charle’s law

(C) Boyle’s law

(D) Gay-lussac law

 

14-Referring to the figure below, the effective resistance of a network is

resistances-diagram

 

 

(A) 2R

(B) 4R

(C) 10R

(D) 5R/2

 

15-When length of a metal increases its electrical resistance

(A) Increases

(B) Decreases

(C) Dose not change

(D) None of the above

 

16-The free parallel wires carrying currents in opposite direction

(A) Attract each other

(B) Repel each other

(C) Do not affect each other

(D) Got rotated to be perpendicular to each other

 

17-Eddy currents are minimized by

(A) Lubrication

(B) Using high frequency magnetic field

(C) Using core in laminated form

(D) None of the above

 

18-A motor is a device which converts

(A) Chemical energy into Mechanical energy

(B) Potential energy into Mechanical energy

(C) Mechanical energy into electrical energy

(D) Electrical energy into Mechanical energy

 

19-The following instrument is used to measure current

(A) Voltmeter

(B) Anemometer

(C) Ammeter

(D) Ohm meter

 

20-When the number of turns in a solenoid is doubled without any change in the length of the solenoid, its self induction will be

(A) Four times

(B) Doubled

(C) Halved

(D) Squared

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(A), 3-(D), 4-(D), 5-(C), 6-(B), 7-(B), 8-(D), 9-(A), 10-(A), 11-(D), 12-(D), 13-(B), 14-(D), 15-(A), 16-(B), 17-(C), 18-(D), 19-(C), 20-(A)