General Studies – Questions and Answers

General Studies – Questions and Answers

1-Which imaginary line joins the areas having equal rainfall?

(A) Isobar

(B) Isotherm

(C) Isohyet

(D) Isotope

 

2-Name the scientist who first declared that the earth revolves around the sun

(A) Newton

(B) Galileo

(C) Ptolemy

(D) Copernicus

 

3-Which of the following is most toxic gas?

(A) Carbon dioxide

(B) Nitrogen

(C) Hydrogen

(D) Carbon monoxide

 

4-With which of the following games is the Davis Cup associated?

(A) Basketball

(B) Lawn Tennis

(C) Table Tennis

(D) Badminton

 

5-When it is 3pm at Greenwich, what will be the time at a place situated at 60° east longitude?

(A) 12 noon

(B) 6 pm

(C) 7 pm

(D) 12 midnight

 

6-Which of the following gases in air unites with many metals?

(A) Hydrogen

(B) Oxygen

(C) Helium

(D) Carbon dioxide

 

7-Which organ is affected by Trachoma?

(A) Eyes

(B) Liver

(C) Brain

(D) Heart

 

8-The human cell contains

(A) 21 pairs of chromosomes

(B) 22 pairs of chromosomes

(C) 23 pairs of chromosomes

(D) 24 pairs of chromosomes

 

9-Which one of the following describes water as a resource?

(A) Abiotic Resource

(B) Biotic Resource

(C) Non-renewable Resources

(D) Cyclic Resource

 

10-Parliamentary form of government first evolved in

(A) The United States

(B) Britain

(C) Spain

(D) Italy

 

11-Which is the largest living bird on Earth?

(A) Emu

(B) Ostrich

(C) Albatross

(D) Siberian Crane

 

12-The phenomenon of light associated with the appearance of blue colour of the sky is

(A) Interference

(B) Reflection

(C) Refraction

(D) Scattering

 

13-The element which is used for vulcanizing rubber

(A) Sulphur

(B) Bromine

(C) Silicon

(D) Phosphorous

 

14-Sound waves with frequency greater than 20000 Hz is

(A) Sonic

(B) Ultrasonic

(C) Infrasonic

(D) Subsonic

 

ANSWERS:

1-(C), 2-(D), 3-(D), 4-(B), 5-(C), 6-(B), 7-(A), 8-(C), 9-(D), 10-(B), 11-(B), 12-(D), 13-(A), 14-(B)