Geography – Questions and Answers

Geography – Questions and Answers

1-The Tropic of Cancer passes through

(A) India and Iran

(B) Iran and Pakistan

(C) India and Saudi Arabia

(D) Iran and Iraq

 

2-Which of the following is the largest inland water body in the world?

(A) Caspian Sea

(B) Lake Superior

(C) Lake Titicaca

(D) Black Sea

 

3-The plane of contact between a mass of warm water and a mass of cold water in the ocean

(A) Cold wave

(B) Cold wall

(C) Cold layer

(D) Cold front

 

4-Which one of the following is smallest Ocean of the world?

(A) Pacific

(B) Atlantic

(C) Indian

(D) Arctic

 

5-Which water body separate Australia from New Zealand?

(A) Cook strait

(B) Tasman Sea

(C) McMunro Sound

(D) Great barrier reef

 

6- In which region is the ‘Golden Triangle’ situated?

(A) South East Asia

(B) South West Asia

(C) South America

(D) Western Australia

 

7-Which one of the following is not an evergreen forest?

(A) Mediterranean forests

(B) Coniferous

(C) Equatorial forests

(D) Monsoon forests

 

8-Map projection showing the entire earth’s surface within an elliptical frame 

(A) Sinusoidal

(B) Mollweide

(C) Zenithal

(D) Gnomonic

 

9-Which one of the following is known as the convective region of atmosphere?

(A) Troposphere

(B) Stratosphere

(C) Ozonosphere

(D) Ionosphere

 

10-Length of Suez Canal route is

(A) 143 km

(B) 153 km

(C) 163 km

(D) 183 km

 

11-An angle between an imaginary line joining the north or South Pole at a specific point is 

(A) Azimuth

(B) Axial Plane

(C) Axis of fold

(D) Axis

 

ANSWERS:

1-(C), 2-(A), 3-(B), 4-(D), 5-(B), 6-(A), 7-(D), 8-(B), 9-(A), 10-(C), 11-(A)