Marketing Research – Questions and Answers

Marketing Research – Questions and Answers

1-Marketing research starts from

(A) Product idea

(B) Consumer satisfaction

(C) Product design

(D) None of the above

 

2-Marketing research helps the firm acquire a better understanding of the consumer;

(A) Their needs

(B) The competition

(C) The share of competitors

(D) All of the above

 

3-The following supplied marketing information

(A) Management information system

(B) Marketing research

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

 

4-Problem analysis is the job of

(A) Management information system

(B) Marketing research

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

 

5-The following is not a classification of marketing research problem.

(A) Research on products

(B) Research on advertising and promotion

(C) Research on consumer

(D) Research on Quality

 

6-Following is (are) the research instrument(s) for marketing research

(A) Questionnaire

(B) Tape recorder

(C) Camera

(D) All of the above

 

7-The following is external source of data collection

(A) Sales records

(B) Financial accounting

(C) Technical journal

(D) All of the above

 

8-Following is (are) the benefits of Marketing research

(A) Reduction of risk in marketing decisions

(B) Production of new products

(C) Minimisation of cost

(D) All of the above

 

9-Following is (are) the type(s) of panel

(A) Consumer panel

(B) Retail shop panel

(C) Advertising audience panel

(D) All of the above

 

10-The following survey technique is extensively used in developed countries

(A) Personal interview survey

(B) The mail survey

(C) Telephone survey

(D) All of the above

 

11-Marketing sample must possess the following attribute(s)

(A) It must be random

(B) It must be representative

(C) It must be proportional

(D) All of the above

 

12-Marketing information system has _____ sub-systems.

(A) two

(B) Three

(C) four

(D) five

 

13-The following system supplies marketing executives with every day information about developments in the external marketing environment.

(A) The internal report system

(B) The marketing intelligence system

(C) The marketing research system

(D) The analytical marketing system

 

14-The following system involves in collecting information that is relevant to a specific problem facing the business.

(A) The internal report system

(B) The marketing intelligence system

(C) The marketing research system

(D) The analytical marketing system

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(D), 3-(A), 4-(B), 5-(D), 6-(D), 7-(C), 8-(D), 9-(D), 10-(C), 11-(D), 12-(C), 13-(B), 14-(C)