Mechanical Engineering Questions

Mechanical Engineering Questions

1-Fuel Injector in used in

(A) SI Engine

(B) CI Engine

(C) Gas Engines

(D) Gas Turbines

 

2-In a four stroke diesel engine during suction stroke

(A) Only air enters the combustion chamber

(B) Only fuel enters the combustion chamber

(C) Mixture of air and fuel enters the combustion chamber

(D) First fuel enters and then fuel enters

 

3-The ratio of brake power to indicated power of an Internal Combustion Engine is called as

(A) Relative Efficiency

(B) Volumetric Efficiency

(C) Thermal Efficiency

(D) Mechanical Efficiency

 

4-The following governs the spark ignition engine

(A) Qualitative Governing

(B) Quantitative Governing

(C) Hit and Miss Governing

(D) Combination system of Governing

 

5-The stroke of the engine means

(A) Length of Cylinder

(B) Length of Connecting rod

(C) Distance between Top dead centre and Bottom dead centre

(D) Volume of the cylinder

 

6-Otto cycle is also known as

(A) Constant Pressure cycle

(B) Constant Volume cycle

(C) Constant Temperature cycle

(D) Constant Heat cycle

 

7-Advantage(s) in a line organization is

(A) Unified control

(B) Quick decision making

(C) Simple to start

(D) All of the above

 

8-Which of the following is used to hold cutter in milling machine

(A) Mandrel

(B) Tool post

(C) Arbor

(D) Fixture

 

9-Acute angle attachment is available in

(A) Taper plug gauge

(B) Sine bar

(C) Angle gauges

(D) Bevel protractor

 

10-Discharge (Q) of a centrifugal pump is given by

(Where D=Diameter of impeller at inlet, b=Width of the impeller at inlet, Vf=Velocity of flow at inlet)

(A) πDVf

(B) πbVf

(C) πDbVf

(D) DbVf

 

11-In cold working material gets stronger due to

(A) Wear mechanism

(B) Slip system

(C) Twin mechanism

(D) Dislocation multiplication

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(A), 3-(D), 4-(B), 5-(C), 6-(B), 7-(D), 8-(C), 9-(D), 10-(C), 11-(D)