Mechanical Engineering Questions

12-Automcolimator uses

(A) White light

(B) Mercury light

(C) Monochromatic light

(D) Sodium vapor light

 

13-A pitot tube is used for measuring of

(A) total energy

(B) pressure of flow

(C) rate of flow

(D) velocity of flow

 

14-The binding material for cemented carbide is

(A) Iron

(B) Chromium

(C) Nickel

(D) Cobalt

 

15-Roughness grade symbol “two triangles” corresponds to the roughness grade number

(A) Three

(B) Four

(C) Five

(D) Eight

 

16-The mixture of ferrite and cementite is known as

(A) cementite

(B) pearlite

(C) ledeburite

(D) Austinite

 

17-The effectiveness of a heat exchanger is the ratio of two heat transfer which is defined as the ratio of

(A) Ideal to actual

(B) Ideal to maximum

(C) Actual to Maximum

(D) Maximum to actual

 

18-Ultrasonic machining is best suited for

(A) Tool steel

(B) Brass

(C) Diamond

(D) Stainless steel

 

19-Yellow brass is also known as

(A) Cartridge brass

(B) Gun metal

(C) Naval brass

(D) Muntz metal

 

20-The product of Reynold’s number and Prandtl number gives

(A) Peclet number

(B) Grasshof number

(C) Nusselt number

(D) Mach number

 

21-In forging the upsetting process is

(A) increasing cross-section of bar

(B) bending of bar

(C) decreasing cross-section

(D) joining the two surfaces of metal

 

22-The raw material required for making pig iron  are

(A) coal, limestone, ore

(B) ore, coke, wrought iron

(C) coke, limestone, ore

(D) coal, coke, ore

 

ANSWERS:

12-(C), 13-(D), 14-(D), 15-(D), 16-(B), 17-(C), 18-(A), 19-(A), 20-(A), 21-(A), 22-(C)