Mechanical Engineering Questions

34-A continuous beam is one which is

(A) fixed at both ends

(B) fixed at one end and free at the other end

(C) supported on more than two supports

(D) extending beyond the supports

 

35-Two parallel and coplanar shafts are connected by

(A) Spur gears

(B) Bevel gears

(C) Spiral gears

(D) Double helical gears

 

36-A closed cycle gas turbine works on

(A) Carnot cycle

(B) Rankine cycle

(C) Ericsson cycle

(D) Joule cycle

 

37-Which of the following is Trapezoidal thread?

(A) ACME

(B) Square

(C) Buttress

(D) Metric

 

38-The velocity ratio of lifting machine is ‘8’, which lifts a load 900 N by an effort of 150 N.

(A) 75%

(B) 70%

(C) 65%

(D) 60%

 

39-The degrees of freedom of a simple pendulum is given by

(A) 2

(B) 6

(C) 0

(D) 1

 

40-De-Laval turbine is a

(A) Simple impulse turbine

(B) Simple reaction turbine

(C) Impulse reaction turbine

(D) Both (B) and (C)

 

41-Annealing heat treatment process

(A) refines grain structure

(B) improve the hardness

(C) improves ductility

(D) increases surface hardness

 

42-Minimum number of teeth of standard proportion with involute profile and 20° pressure angle spur gear is

(A) 12

(B) 18

(C) 32

(D) 20

 

43-A device is used to put off fire in the furnace of the boiler when the level of water in the boiler falls to an unsafe limit

(A) Blow off cock

(B) Stop valve

(C) Pressure gauge

(D) Fusible plug

 

44-Muntz metal contains

(A) 70% Copper, 30% Zinc

(B) 60% Copper, 40% Zinc

(C) 59% Copper, 40% Zinc, 1% Tin

(D) 60% Copper, 35% Zinc, 5% Nickel

 

ANSWERS:

34-(C), 35-(A), 36-(A), 37-(A), 38-(A), 39-(D), 40-(A), 41-(C), 42-(B), 43-(D), 44-(B)