Mechanical Engineering Questions

45-The ratio of the height of a porter governor (when the length of arms and links are equal) to the height of a Watt’s governor is

(m=mass of the ball, M=Mass of the load on the sleeve)

(A) m/(m+M)

(B) M/(M+m)

(C) (m+M)/m

(D) (m+M)/M

 

46-Which of the following is the boiler accessory?

(A) Blow off cock

(B) Pressure gauge

(C) Water level indicator

(D) Air pre-heater

 

47-When cam moves, the period during which the follower of cam remains at rest is known as

(A) constant period

(B) fixed period

(C) dwell period

(D) idle period

 

48-A shaft between two bearings is rotating with disturbing mass 25 kg at a radius of 2cm. What is the balancing mass to be kept at a radius of 5cm?

(A) 12.5 kg

(B) 5 kg

(C) 10 kg

(D) 25 kg

 

49-Jockey pulley is used to

(A) change the direction

(B) change the velocity

(C) reduce the belt tension

(D) increase the angle of contact

 

50-The value of poisson’s ratio for cast iron lies between

(A) 0.2 to 0.24

(B) 0.25 to 0.33

(C) 0.34 to 0.39

(D) 0.40 to 0.45

 

51-Calorific values of gaseous fuels is determined by

(A) Throttling calorimeter

(B) Bomb calorimeter

(C) Separating calorimeter

(D) Junker’s calorimeter

 

52-When the sleeve of a porter governor moves upwards, the governor speed

(A) increases

(B) decreases

(C) remains unaffected

(D) first increases and then decreases

 

53-Maximum range of projectile motion in a plane land is possible for angle of inclination

(A) 0°

(B) 90°

(C) 23.5°

(D) 45°

 

54-The gear train used in an automobile differential is

(A) simple gear train

(B) compound gear train

(C) reverted gear train

(D)Epicyclic gear train

 

55-If the resultant of two equal forces has the same magnitude as either of the forces, then the angle between the two forces is

(A) 30°

(B) 60°

(C) 90°

(D) 120°

 

ANSWERS:

45-(C), 46-(D), 47-(C), 48-(C), 49-(D), 50-(B), 51-(B), 52-(A), 53-(D), 54-(D), 55-(B)