Multiple Choice Questions (MCQ) on Acid Rain

Multiple Choice Questions (MCQ) on Acid Rain

1-Acid Rain is caused by emissions of

(A) Sulphur dioxide

(B) Nitrogen oxide

(C) Both (A) and (B)

(D) Carbon dioxide


2-Sulphur dioxide is produced by

(A) Lightning strikes

(B) Volcanic eruptions

(C) Gasoline engine

(D) All of the above


3-The adverse effect(s) of acid rain is(are)

(A) Causing paint to peel

(B) Corrosion of steel structures

(C) Killing insects

(D) All of the above


4-Liquids with a pH less than ___ are acidic

(A) 10

(B) 9

(C) 8

(D) 7


5-_______ and water in the air react together to form carbonic acid

(A) Carbon monoxide

(B) Carbon dioxide

(C) Carbon

(D) All of the above


6-Following is (are) the type(s) of acid deposition

(A) Wet deposition

(B) Dry deposition

(C) Both (A) and (B)

(D) Solid deposition


7-The hydronium ions of acid rain mobilizes toxins such as

(A) Iron

(B) Magnesium

(C) Aluminium

(D) All of the above


8-The acid rain leach away

(A) Calcium

(B) Magnesium

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the elements


9-In cultivated, following may be added to increase the ability of the soil to keep the pH stable.

(A) Iodine

(B) Sodium

(C) Limestone

(D) All of the above


10-Acids in the rain react with the calcium compounds in the stones to create

(A) Gypsum

(B) Calcium carbonate

(C) Calcium hydroxide

(D) None of the above


11-Which of the following power station(s) produce sulphur dioxide

(A) Coal firing power stations

(B) Hydroelectric power plants

(C) Nuclear power plants

(D) All of the above



1-(C), 2-(B), 3-(D), 4-(D), 5-(B), 6-(C), 7-(C), 8-(C), 9-(C), 10-(A), 11-(A)