Multiple Choice Questions (MCQ) with Answers on Industrial Engineering

Multiple Choice Questions (MCQ) with Answers on Industrial Engineering

1-The EHS Model based on PDCA Cycle starts from:

(A) Planning

(B) Policy

(C) Procurement

(D) Processing

 

2-Elements of TQM includes

(A) Continuous improvement

(B) Customer satisfaction

(C) Leadership

(D) All the above

 

3-In Total Productive Maintenance, Unplanned downtime Losses include;

(A) Equipment Breakdown

(B) Shift Changes

(C) Unplanned maintenance

(D) Options (A) & (C)

 

4-Equipment failure is

(A) Availability loss

(B) Performance loss

(C) Quality loss

(D) OEE

 

5-If there is a 50 percent chance of making Rs 120,000 and a 70 percent chance of losing Rs 150,000, then the expected monetary outcome in Rupees is:

(A) 50,000

(B) –45,000

(C) 90,000

(D) –90,000

 

6-If an activity on the critical path takes longer than anticipated, then:

(A) Activities not on the critical path have less slack

(B) Additional critical path activities will appear

(C) Activities not on the critical path have additional slack

(D) None of the above

 

7-Productivity increases when

(A) inputs increase while outputs remain the same

(B) inputs decrease while outputs remain the same

(C) outputs decrease while inputs remain the same

(D) inputs and outputs increase proportionately

 

8-Which item best describes a CAM technology?

(A) Numerical control

(B) Documentation

(C) Drafting

(D) Geometric modelling

 

9-CAE and CAM are linked through:

(A) A common database and communication system

(B) NC tape programming and automated design

(C) Assembly automation and tool production

(D) Parts production and testing

 

10-The person responsible for assigning the resources to a project is most often:

(A) The project management

(B) The Human Resources Department

(C) The line manager

(D) The executive sponsor

 

11-Three Dimensional representation of an object is termed as:

(A) Automated drafting

(B) Engineering analysis

(C) Geometric Modelling

(D) All of the above

 

12-Project monitoring is required:

(A) Before commencement of the project

(B) After completion of the project

(C) During implementation of the project

(D) At any stage of the project deemed necessary

 

13-Which of these is correct with respect to a product developed or a service performed?

(A) Neither bad grade nor quality is acceptable

(B) Grade and quality is the same thing.

(C) Bad quality is acceptable, but bad grade is not.

(D) Bad grade is acceptable, but bad quality is not.

 

14-Project feasibility report is aimed at;

(A) Informing the people

(B) Attracting the customer

(C) Justifying the investment

(D) Giving details of resources

 

15-Quality control is aimed at:

(A) Maintaining the desired quality

(B) Exceeding the desired quality

(C) Continuously improving the quality

(D) Following the quality

 

16-Present worth is:

(A) The opportunity cost at the present value

(B) The current market value of the investment

(C) The compounding present cash flows to the future

(D) The discounted future cash flows to the present

 

17-Which of the following is not a therblig?

(A) Use

(B) Hold

(C) Dispatch

(D) Inspection

 

18-Value for Value Engineering analysis purposes is defined as

(A) Purchase value

(B) Saleable value

(C) Depreciated value

(D) Function/Cost

 

19-Micromotion study is

(A) enlarged view of motion study

(B) analysis of only one stage of motion study

(C) time study of small components up to microseconds

(D) subdivision of an operation into therbligs and their analysis

 

20-Greater flexibility in plant layout is achieved in case of

(A) Process layout

(B) Product layout

(C) Combination layout

(D) Fixed position layout

 

21-Routing and Scheduling are integral part of

(A) Work study

(B) Job analysis

(C) Quality control

(D) Product planning

 

22-Break even point is least affected by

(A) Selling price

(B) Fixed cost

(C) Volume of production

(D) Product mix

 

23- Material Requirements Planning DOES NOT include

(A) Material price

(B) Bill of material

(C) Inventory level

(D) Production schedule

 

 

Answers:

1-(A), 2-(D), 3-(D), 4-(A), 5-(B), 6-(C), 7-(B), 8-(A), 9-(B), 10-(C), 11-(C), 12-(C), 13-(D), 14-(C), 15-(A), 16-(D), 17-(A), 18-(D), 19-(D), 20-(A), 21-(D), 22-(D), 23-(A)