Multiple Choice Questions (MCQ) on Basic Computer knowledge

Multiple Choice Questions (MCQ) on Basic Computer knowledge

1-Printer resolution is measured by the number of __________.

(a) Characters per second (cps)

(b) Dots per inch (dpi)

(c) Pages per minute (ppm)

(d) Spots per centimeter (spc)

(Ans: b)

 

2-Who is original developer of Linux, the free Unix clone on the PC?

(a) Bill Gates

(b) Richard Stallman

(c) Dennis Ritchie

(d) Linus Torvalds

(Ans: c)

 

3-On a disk drive, seek time is:

(a) The time to seek out the next sector

(b) The time required to move the access arm to the proper cylinder

(c) The time waiting for data to show up under the read/ write heads

(d) All of the above

(Ans: c)

 

4-What is the difference between a Virus and a Worm?

(a) A worm is bigger in size

(b) A virus attaches itself to another file, while a worm exists independently

(c) A virus can replicate, a worm can’t

(d) A virus can damage data, a worm can’t

(Ans: b)

 

5-What is the difference between an Internet and Intranet?

(a) Internet is used to access worldwide information via computers & modems and Intranet is used to access information within a particular environment.

(b) Intranet is used to access worldwide information via computers & modems and Internet is used to access information within a particular environment.

(c) Intranet is more global compared to Internet.

(d) Internet and Intranet are the same.

(Ans: a)

 

6-What does ISP stand for?

(a) International Service Protocol

(b) Internal Service Port

(c) Internet Service Provider

(d) Internet Search Program

(Ans: c)

 

7-Which of the following lists is in increasing order of magnitude?

(a) mega, kilo, giga, tera

(b) kilo, mega, giga, tera

(c) kilo, tera, mega, giga

(d) mega, tera, giga, kilo

(Ans: b)

 

8-Which of the following companies developed Acrobat Reader?

(a) Microsoft

(b) Apple

(c) Adobe

(d) Google

(Ans: c)

 

9-What does CSS stand for?

(a) Cascading Style Strings

(b) Cascading String Sheets

(c) Cascading Style Syntax

(d) Cascading Style Sheets

(Ans: d)

 

10-Which one of the following means of communication is synchronous?

(a) Discussion via email

(b) Discussion thread on a forum

(c) Series of blog posts

(d) Discussion via chat (instant messaging)

(Ans: d)

 

11-What do SQL, QBE & DBMS stand for?

(a) Structured Query Language, Query by Example and Database Management System

(b) System Query Language, Query by Example and Database Management System

(c) System Query Language, Query by Execution and Database Management Structure

(d) Structured Query Language, Query by Example and Database Management Structure

(Ans: a)

 

12-In SDRAM, what does the S represent?

(a) SIMM

(b) Synchronous

(c) Speedy

(d) Symmetric

(Ans: b)

 

13-______ is a reversible image compression technique.

(a) GIF

(b) JPEG

(c) MPEG

(d) BMP

(Ans: b)

 

14-Pattern of connections between the devices on a network

(a) Topology

(b) LAN

(c) WAN

(d) Internet

(Ans: a)

 

15-The industry standard programming language for expressing data access and manipulation in relational databases is called:

(a) 4GL

(b) ORACLE

(c) SQL

(d) COBOL

(Ans: c)