Multiple Choice Questions (MCQ) on Basic Electrical Engineering

41-Which type of motor is used in portable drilling machine?

(A) Induction motor

(B) DC series motor

(C) Universal motor

(D) Shaded pole motor

 

42-Moving Iron volt meter reads ___ value.

(A) Peak

(B) rms

(C) Average

(D) Peak to peak

 

43-Doelectric strength of air is ___ kv/mm.

(A) 2.5

(B) 25

(C) 3.2

(D) 16

 

44-Negative plate of lead acid cell is made of

(A) Carbon

(B) Spongy lead

(C) Lead peroxide

(D) Cadmium

 

45-RMS value = ___ x Maximum value

(A) 0.636

(B) 0.85

(C) 0.607

(D) 0.707

 

46-The tube of fluorescent lamp is filled with:

(A) Mercury and Nitrogen

(B) Mercury and Argon

(C) Nitrogen and Argon

(D) Oxygen and Argon

 

47-Ammeter shunt is ___ resistance.

(A) High

(B) Medium

(C) Low

(D) Very high

 

48-Transformers are rated in:

(A) KW

(B) MW

(C) KVA

(D) KVAR

 

49-18 SWG = ____ mm

(A) 1.22

(B) 1.42

(C) 0.91

(D) 0.61

 

50-___ is known as universal gate.

(A) AND gate

(B) NAND gate

(C) OR gate

(D) NOT gate

 

51-Electrolyte used in Edison cell:

(A) H2SO4

(B) HCl

(C) KOH

(D) MNO2

 

52-1 KWh =

(A) 36 x 102 J

(B) 36 x 103 J

(C) 36 x 104 J

(D) 36 x 105 J

 

ANSWERS:

41-(C), 42-(B), 43-(C), 44-(B), 45-(D), 46-(B), 47-(C), 48-(C), 49-(A), 50-(B), 51-(C), 52-(D)