Multiple Choice Questions (MCQ) on Cellular Manufacturing

Multiple Choice Questions (MCQ) on Cellular Manufacturing

1-The following type of Layout caters to ‘intermittent flow’ type of production.

(A) Process layout

(B) Product layout

(C) Combined layout

(D) All of the above

 

2-Cellular manufacturing is also known as

(A) Manufacturing Technology

(B) Production Technology

(C) Group Technology

(D) None of the above

 

3-Cellular manufacturing is an approach whereby production can be done in

(A) Small batches

(B) Medium batches

(C) Large batches

(D) Any of the above

 

4-The following is (are) the advantage(s) of Cellular manufacturing.

(A) Very little in-process inventory

(B) More job satisfaction

(C) Reduced flow times

(D) All of the above

 

5-In a simple and visual method of Cell design, the priorities in classifying may be in the order

(A) Rotational or non rotational – Material – Size – Shape

(B) Material – Rotational or non rotational – Size – Shape

(C) Size – Rotational or non rotational – Material – Shape

(D) Shape – Rotational or non rotational – Material – Size

 

6-In Opitz system, 2nd digit indicates

(A) Type and Shape

(B) External shape and external shape elements

(C) External plane surface finishing

(D) Auxiliary hole and gear teeth

 

7-In cell formation using production flow analysis, following process will be left out of analysis

(A) Grinding

(B) Milling

(C) Drilling

(D) Gear cutting

 

8-Which of the following technique of grouping does not consider the design and shape aspect?

(A) A simple and visual method of cell design

(B) Family formation by classification and codification

(C) Cell formation using Production Flow Analysis

(D) All of the above

 

9-The following is basically a material flow simplification technique.

(A) A simple and visual method of cell design

(B) Family formation by classification and codification

(C) Cell formation using Production Flow Analysis

(D) All of the above

 

10-In Cell, manufacturing, the cell size (people) should be

(A) 6 to 12

(B) 10 to 20

(C) 15 to 25

(D) 20 to 30

 

11-The following cell formation technique is based on Component shape and design?

(A) Production flow analysis

(B) Component flow analysis

(C) Composite component

(D) Simulation

 

12-The following is (are) the benefit(s) of Cellular Manufacturing.

(A) Job satisfaction

(B) Job enlargement

(C) Both (A) and (B)

(D) Job enrichment

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(C), 3-(A), 4-(D), 5-(A), 6-(B), 7-(D), 8-(C), 9-(C), 10-(A), 11-(C), 12-(C)