Multiple Choice Questions (MCQ) on Diseases

Multiple Choice Questions (MCQ) on Diseases

1-The following is a deficiency disease.

(A) Jaundice

(B) Scurvy

(C) Cancer

(D) Asthma

 

2-‘Poliomyelitis’ is spread by

(A) Bacteria

(B) Water

(C) Virus

(D) Mosquito

 

3-The toxicity of ____ leads to liver cirrhosis.

(A) Iron

(B) Mercury

(C) Copper

(D) Lead

 

4-The deficiency of which of the following Vitamin leads to bent limb bone in children.

(A) A

(B) B1

(C) C

(D) D

 

5-Patients suffering from ____ are recommended Oral Rehydration Therapy.

(A) Cholera

(B) Tetanus

(C) Typhoid

(D) Tuberculosis

 

6-Low vision in the evening and nights results from the deficiency of

(A) Vitamin A

(B) Vitamin B

(C) Vitamin C

(D) Vitamin D

 

7-Which one of the following is not an insect borne disease?

(A) Malaria

(B) Beriberi

(C) Yellow fever

(D) Dengue fever

 

8-The following disease is caused due to bacteria

(A) Malaria

(B) AIDS

(C) Mumps

(D) Tuberculosis

 

9-The Kala azar fever is transmitted through the bite of

(A) Housefly

(B) Tsetse fly

(C) Sand fly

(D) Dragon fly

 

10-Jaundice is a symptom of disease of

(A) Kidney

(B) Liver

(C) Heart

(D) Joints

 

11-Deficiency of Vitamin B6 in man causes

(A) Night blindness

(B) Goitre

(C) Anaemia

(D) Rickets

 

12-The following is responsible for spreading Yellow fever.

(A) Dragon fly

(B) Aedes

(C) House fly

(D) Anopheles

 

13-A man having colour blindness will see red as

(A) Pink

(B) Green

(C) Blue

(D) Purple

 

14-Milk, Cheese and Eggs are rich source of

(A) Vitamin A & B

(B) Vitamin B & C

(C) Vitamin B & D

(D) Vitamin A & D

 

15-Which of the following is a viral disease?

(A) Tuberculosis

(B) Typhoid

(C) Influenza

(D) Diphtheria

 

16-Dental caries are due to the deficiency of

(A) Iron

(B) Copper

(C) Zinc

(D) Fluorine

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(C), 3-(C), 4-(D), 5-(A), 6-(A), 7-(B), 8-(D), 9-(C), 10-(B), 11-(C), 12-(B), 13-(B), 14-(D), 15-(C), 16-(D)