Multiple Choice Questions (MCQ) on Electronics and Communication Engineering

13-The term critical angle describes

(A) The point at which light is refracted

(B) The point at which light becomes invisible

(C) The point at which light has gone from refractive mode to the reflective mode

(D) The point at which light has crossed the boundary layers from one index to another

 

14-Which of the following material is not used to make strain gauges?

(A) Nichrome

(B) Pure platinum

(C) Bronze

(D) Karma alloy

 

15-A Remote Terminal Unit (RTU) in a telemetry system is used for

(A) Providing power to the remote sensors

(B) Converting the output of the sensor to digital data and transmit to the base station

(C) Managing the health condition of the sensors

(D) Remote control the base station

 

16-All CDMA based technologies 2G and 3G have _____ handovers.

(A) Soft handover

(B) Hard handover

(C) Blind handover

(D) Soft and Hard handover

 

17-Which of the following is not a mode of operation of SCR?

(A) Forward blocking mode

(B) Forward conduction mode

(C) Reverse blocking mode

(D) Reverse conduction mode

 

18-Which of the following is not an essential characteristic of robot?

(A) Sensing

(B) Human friendly

(C) Movement

(D) Intelligence

 

19-The minimum current that can pass the circuit in order for the SCR to remain in the ON state is

(A) Latching current

(B) Reverse saturation current

(C) Holding current

(D) Leakage current

 

20-In electromagnetic radiation spectrum, the wavelength range for thermal radiation is

(A) 0.1 μm to 100 μm

(B) 0.001 μm to 0.01 μm

(C) 100 μm to 1000 μm

(D) 1000 μm to 2000 μm

 

21-The damping ratio is strictly less than 1 for a system. Then the system is

(A) Under damped

(B) Over damped

(C) Critically damped

(D) Undamped

 

22-Which of the following is TRUE for an OPAMP?

(A) Low input resistance

(B) Very high output resistance

(C) Very high input resistance

(D) Low open circuit voltage gain

 

23-Linear system obeys

(A) Super position theorem

(B) Maximum power transfer theorem

(C) Thevenin’s theorem

(D) Norton’s theorem

 

24-Ultrasound devices operates with frequencies in the range

(A) 20 KHz – several GHz

(B) 20 KHz – several MHz

(C) 20 Hz – 20 KHz

(D) 20 Hz – 2000 Hz

 

25-A switching device that converts fixed DC input to a variable DC output voltage directly is

(A) Chopper

(B) Inverter

(C) Regulator

(D) Stabilizer

 

ANSWERS:

13-(C), 14-(C), 15-(B), 16-(A), 17-(D), 18-(B), 19-(C), 20-(A), 21-(A), 22-(C), 23-(A), 24-(A), 25-(A)