Multiple Choice Questions (MCQ) on Fundamentals of Robotics

Multiple Choice Questions (MCQ) on Fundamentals of Robotics

1-Robot is derived from Czech word

(A) Rabota

(B) Robota

(C) Rebota

(D) Ribota

 

2-A Robot is a

(A) Programmable

(B) Multi functional manipulator

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

 

3-The main objective(s) of Industrial robot is to

(A) To minimise the labour requirement

(B) To increase productivity

(C) To enhance the life of production machines

(D) All of the above

 

4-The following is true for a Robot and NC Machine

(A) Similar power drive technology is used in both

(B) Different feedback systems are used in both

(C) Programming is same for both

(D) All of the above

 

5-Match the following

Robot part

Function

a. Manipulator arm 1. For holding a piece or tool
b. Controllers 2. Move the manipulator arm and end effector
c. Drives 3. Number of degrees of freedom of movement
d. Gripper 4. Delivers commands to the actuators

 

(A) a-1, b-4, c-2, d-3

(B) a-3, b-4, c-2, d-1

(C) a-3, b-2, c-4, d-1

(D) a-4, b-3, c-2, d-1

 

6-Drives are also known as

(A) Actuators

(B) Controller

(C) Sensors

(D) Manipulator

 

7-Clockwise of Anti clockwise rotation about the vertical axis to the perpendicular arm is provided through

(A) Shoulder swivel

(B) Elbow extension

(C) Arm sweep

(D) Wrist bend

 

8-Radial movement (in & out) to the manipulator arm is provided by

(A) Elbow extension

(B) Wrist bend

(C) Wrist swivel

(D) Wrist yaw

 

9-Industrial Robots are generally designed to carry which of the following coordinate system(s).

(A) Cartesian coordinate systems

(B) Polar coordinate systems

(C) Cylindrical coordinate system

(D) All of the above

 

10-The Robot designed with Cartesian coordinate systems has

(A) Three linear movements

(B) Three rotational movements

(C) Two linear and one rotational movement

(D) Two rotational and one linear movement

 

11-The Robot designed with Polar coordinate systems has

(A) Three linear movements

(B) Three rotational movements

(C) Two linear and one rotational movement

(D) Two rotational and one linear movement

 

12-The Robot designed with cylindrical coordinate systems has

(A) Three linear movements

(B) Three rotational movements

(C) Two linear and one rotational movement

(D) Two rotational and one linear movement

 

13-Which of the following work is done by General purpose robot?

(A) Part picking

(B) Welding

(C) Spray painting

(D) All of the above

 

14-The following drive is used for lighter class of Robot.

(A) Pneumatic drive

(B) Hydraulic drive

(C) Electric drive

(D) All of the above

 

15-Internal state sensors are used for measuring __________ of the end effector.

(A) Position

(B) Position & Velocity

(C) Velocity & Acceleration

(D) Position, Velocity & Acceleration

 

16-Which of the following sensors determines the relationship of the robot and its environment and the objects handled by it

(A) Internal State sensors

(B) External State sensors

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

 

17-Which of the following is not a programming language for computer controlled robot?

(A) AMU

(B) VAL

(C) RAIL

(D) HELP

 

18-In which of the following operations Continuous Path System is used

(A) Pick and Place

(B) Loading and Unloading

(C) Continuous welding

(D) All of the above

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(C), 3-(D), 4-(A), 5-(B), 6-(A), 7-(C), 8-(A), 9-(D), 10-(A), 11-(D), 12-(C), 13-(D), 14-(A), 15-(D), 16-(C), 17-(A), 18-(C)