Multiple Choice Questions (MCQ) on General Aptitude

Multiple Choice Questions (MCQ) on General Aptitude

1-The average weight of Arvind, Bala and Chandru is 50 kg, that of Arvind and Bala is 40 km and Bala and Chandru is 38 kg. What is the weight of Bala?

(A) 6 kg

(B) 16 kg

(C) 36 kg

(D) 35 kg

 

2-A train 100 metres long if running at the speed 50 km/hr and another train 150 metres long is running at the speed of 80 km/hr in the same direction. How long will faster train take to pass the first train?

(A) 20 sec

(B) 30 sec

(C) 40 sec

(D) 50 sec

 

3-If the length of a rectangular field is increased by 50%, by what percent should width be increased so that its area is increased by 80%?

(A) 10%

(B) 20%

(C) 30%

(D) 40%

 

4-If Anuj gets 25% more salary than Banu, then Banu gets salary

(A) 10% less than Anuj

(B) 20% less than Anuj

(C) 25% less than Anuj

(D) 30% less than Anuj

 

5-If A : B = 2 : 3 and B : C = 5 : 7, then A : B : C is

(A) 10 : 21 : 15

(B) 10 : 15 : 21

(C) 15 : 10 : 21

(D) 21 : 10 : 15

 

6-If the income of a person is increased by 25% in first year and 15% in second year, then the percentage of total increase in the income is

(A) 40%

(B) 43.75%

(C) 55%

(D) 65%

 

7-If the code of MATHEMATICS is QEXLIQEXMGW, then the code of BIOLOGY is

(A) FMSPSKC

(B) FMPKCZC

(C) FMSSPKL

(D) FMQEQWF

 

8-A is the B’s sister. C is the B’s mother. D is the C’s father. E is the D’s father. Then how is A related to D?

(A) Grandfather

(B) Granddaughter

(C) Daughter

(D) Grandmother

 

9-A man is facing west. He turns 45° in the clockwise direction and then 90° in the same direction and 225° in the anticlockwise direction. Which direction is he facing now? 

(A) South

(B) East

(C) South-West

(D) North

 

10-Anuj started a business in Jan. 2011 with a capital of 2000 crore. In May 2011, Balu joins Anuj’s business with 2500 crore. In July 2011, Chandu joins with 1500 crore. At the end of October 2011, Chandu received 420 crore as his profit. Then total profit is

(A) 2800 crore

(B) 2820 crore

(C) 2840 crore

(D) 2870 crore

 

11-The sum of all numbers upto 10,000 divisible by 2365 is

(A) 23065

(B) 23605

(C) 23650

(D) 23655

 

12-Amit purchases 87 articles for Rs. 890 and sells 60 articles for the same amount. How much will he gain if he sells all the articles?

(A) 20%

(B) 27%

(C) 45%

(D) 54%

 

13-In how many ways can the letter of the word PHYSICS be arranged?

(A) 1210

(B) 2500

(C) 2520

(D) 5040

 

14-If the side of a square is increased by 50%, then the percentage of increase in the area of square is

(A) 25%

(B) 50%

(C) 100%

(D) 125%

 

15-The largest possible area of the circle inscribed in the equilateral triangle with side 24 cm is

(A) 24π

(B) 36π

(C) 48π

(D) 60π

 

16-A bag contains 4 red balls and 5 black balls. If a ball is drawn at random from this bag, the probability that it is a red ball or a black ball is

(A) 4/9

(B) 5/9

(C) 1/2

(D) 1

 

17-A tank can be filled by 30 buckets each of capacity 10 litres. If the capacity of each bucket is 6 litres, how many buckets will fill the same tank?

(A) 27

(B) 30

(C) 50

(D) 55

 

18-A person takes a loan of Rs. 200 at 5% simple interest. He returns Rs. 100 at the end of one year. In order to clear his dues at the end if 2 years, he would pay

(A) Rs. 100

(B) Rs. 105

(C) Rs. 110

(D) Rs. 115.50

 

19-In a race of one kilometre distance, Amit beats Susheel by 40 metres, or 8 seconds. What is the Amit’s time over the course?

(A) 190 seconds

(B) 192 seconds

(C) 199 seconds

(D) 200 seconds

 

20-In a zoo, there are some pigeons and some rabbits. If their heads are counted these are 300 and if their legs are counted these are 750. How many pigeons are there?

(A) 200

(B) 225

(C) 250

(D) 275

 

21-A bank reduced the rate of interest from 5% to 4%. In order to keep his income from interest, Somendru deposited an additional amount of Rs. 2000. Find the original amount deposited by Somendru?

(A) Rs. 8,000

(B) Rs. 9,000

(C) Rs. 10,000

(D) Rs. 11,000

 

22-A person sold a watch for Rs. 144 at a prift percent equal to the cost price. The cost price of the watch is

(A) 72

(B) 80

(C) 100

(D) 120

 

23-In a row of boys, A is 13th from the left and D is 17th from the right. If in this row A is 11st from the right, then what is the position of D from the left?

(A) 6th

(B) 7th

(C) 10th

(D) 13th

 

24-What should come in place of question mark (?) in the following number series?

123, 126, 124, 127, ?, 128, 126, 129

(A) 125

(B) 126

(C) 127

(D) 128

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(B), 3-(B), 4-(B), 5-(B), 6-(B), 7-(C), 8-(B), 9-(A), 10-(D), 11-(C), 12-(C), 13-(D), 14-(D), 15-(C), 16-(D), 17-(C), 18-(D), 19-(B), 20-(B), 21-(A), 22-(B), 23-(B), 24-(A)