Multiple Choice Questions (MCQ) on General Awareness

Multiple Choice Questions (MCQ) on General Awareness

1-The cause of irritation produced by chillies is

(A) Lycopene

(B) Vitamin-C

(C) Capscicin

(D) Pheophyrin

 

2-SEZ means

(A) Special Economic Zones

(B) Special Educational Zones

(C) Special Engineering Zones

(D) Special Ecological Zones

 

3-Which of the following food chain is not correct?

(A) Green plants – Dear – Tiger

(B) Grass – Mouse – Hawk – Snake

(C) Marine Algae – Small fish – Large fish – Shark

(D) Seeds – Squirrel – Owl

 

4-The following is abiotic component of ecosystem.

(A) Cactus

(B) Forest trees

(C) Algae

(D) Chlorophyll

 

5-Chemically “Milk of Magnesia” is

(A) MgO

(B) MgH2

(C) Mg(OH)2

(D) MgOH

 

6-Acid is

(A) Proton (H+) donor

(B) Proton (H+) accepter

(C) Both (A) and (B)

(D) None

 

7-Following are green house gases

(A) CO2, N2O, CFC

(B) SO2, CO, NO2

(C) Ethane, Methane, Butane

(D) Neon, Argon, Crypton

 

8-Which of the following has lowest electrical resistivity at room temperature?

(A) Aluminium

(B) Copper

(C) Nichrome

(D) Iron

 

9-A device that converts mechanical energy to electrical energy

(A) Inverter

(B) Dynamo

(C) Combustion engine

(D) None

 

10-2-4-D is a

(A) Weedicide

(B) Insecticide

(C) Vaccine

(D) Malaria drug

 

11-Contribution of Methane in global warming is

(A) 8%

(B) 18%

(C) 28%

(D) 38%

 

12-Pebrine is a disease of

(A) Aphids

(B)  Hen

(C) Silkworm

(D) Honey bee

 

ANSWERS:

1-(C), 2-(A), 3-(B), 4-(D), 5-(C), 6-(A), 7-(A), 8-(B), 9-(B), 10-(A), 11-(C), 12-(C)