Multiple Choice Questions (MCQ) on Geothermal Energy

Multiple Choice Questions (MCQ) on Geothermal Energy

1-Geothermal energy is the thermal energy present

(A) On the surface of the earth

(B) In the interior of the earth

(C) On the surface of the ocean

(D) None of the above

 

2-The following is (are) the visible sign(s) of the large amount of heat lying in the earth’s interior.

(A) Volcanoes

(B) Geysers

(C) Hot springs

(D) All of the above

 

3-The centre of earth is estimated to have a high temperature of about

(A) 1,000 K

(B) 4,000 K

(C) 6,000 K

(D) 10,000 K

 

4-The molten rock within the earth is

(A) Igneous

(B) Magma

(C) Sedimentary

(D) Metamorphic

 

5-The following is (are) type(s) of Geothermal resource

(A) Hydrothermal

(B) Hot dry rock

(C) Geopressurised

(D) All of the above

 

6-When the water is ejected from earth’s interior in the form of hot water, it is called

(A) Geyser

(B) Hot springs

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

 

7-Water boils underground in a hydrothermal when it has pressure of about ____ atm and temperature of about ____ °C.

(A) 3, 100

(B) 5, 120

(C) 6, 140

(D)  7, 165

 

8-In dry steam hydrothermal plant, we use

(A) Carnot cycle

(B) Brayton cycle

(C) Rankine Cycle

(D) None of the above

 

9-In which of the following type(s) of plant(s) refrigerant is used as working medium

(A) Vapour dominated plant

(B) Liquid dominated high temperature plant

(C) Liquid dominated low temperature plant

(D) All of the above

 

10-The following plant runs on binary cycle

(A) Vapour dominated plant

(B) Liquid dominated high temperature plant

(C) Liquid dominated low temperature plant

(D) All of the above

 

11-The efficiency of geothermal plant is about

(A) 5%

(B) 15%

(C) 25%

(D) 35%

 

12-Hydrothermal fluids are _____ in nature.

(A) Corrosive

(B) Abrasive

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(D), 3-(D), 4-(B), 5-(D), 6-(B), 7-(D), 8-(C), 9-(C), 10-(C), 11-(B), 12-(C)