Multiple Choice Questions (MCQ) on Just-In-Time (JIT)

Multiple Choice Questions (MCQ) on Just-In-Time (JIT)

1-Just-in-Time was successfully implemented by

(A) Toyota

(B) Honda

(C) Suzuki

(D) Volkswagen

 

2-In Just-In-Time system

(A) There is no delay

(B) Conveyance times are balanced

(C) Both (A) and (B)

(D) There is unequal production at different places

 

3-Such setups which have single digit (in minutes) setup times are called

(A) Single setups

(B) One touch setups

(C) Minute setups

(D) None of the above

 

4-POK stands for

(A) Product ordering Kanban

(B) Process Ordering Kanban

(C) Production Ordering Kanban

(D) Plan Ordering Kanban

 

5-In Just-In-Time the vendor is to be viewed by the company as a

(A) Manager

(B) Worker

(C) Partner

(D) None of the above

 

6-Just-In-Time is

(A) Single unit production

(B) Big lot size production

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

 

7-MRP is different from JIT in terms of

(A) Inventory

(B) Quality

(C) Human orientation

(D) All of the above

 

8-The following is (are) the prerequisite(s) for JIT.

(A) Multi skilled workers

(B) Vendor should produce defect free

(C) Worker should be empowered his own decision

(D) All of the above

 

9-Just-In-Time aimed at

(A) Zero inventories

(B) Reduced manpower

(C) Over production

(D) All of the above

 

10-Which of the following means ‘Ready-Set-Go’

(A) Yo-i-don

(B) Ikko Nagare

(C) Taiichi ohno

(D) None of the above

 

11-Just-In-Time (JIT) combines the benefits of

(A) Job order production and Line production

(B) Batch production and Line production

(C) Job order production and Batch production

(D) None of the above

 

12-JIT does not believe in

(A) Quality

(B) Over production

(C) Human relations

(D) All of the above

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(C), 3-(A), 4-(C), 5-(C), 6-(A), 7-(D), 8-(D), 9-(A), 10-(A), 11-(A), 12-(B)