Multiple Choice Questions (MCQ) on Maintenance Management

Multiple Choice Questions (MCQ) on Maintenance Management

1-Maintenance consist of the following action(s)

(A) Replace of component

(B) Repair of component

(C) Service of component

(D) All of the above

 

2-The time elapsed from the point the machine fails to perform its function to the point it is repaired and brought into operating condition is known as

(A) Down time

(B) Break Down time

(C) Both (A) and (B)

(D) Idle time

 

3-The down time cost consists of

(A) Loss of production

(B) Wages paid to the workers

(C) Reduction in sales

(D) All of the above

 

4-The following is not a classification of maintenance

(A) Corrective maintenance

(B) Timely maintenance

(C) Scheduled maintenance

(D) Preventive maintenance

 

5-Belt of an electric motor is broken, it needs

(A) Corrective maintenance

(B) Scheduled maintenance

(C) Preventive maintenance

(D) Timely maintenance

 

6-The following is (are) scheduled maintenance

(A) Overhauling of machine

(B) Cleaning of tank

(C) Whitewashing of building

(D) All of the above

 

7-Scheduled maintenance is _______ between breakdown maintenance and the preventive maintenance.

(A) Joint

(B) Compromise

(C) Bridge

(D) In

 

8-Equipment history cards are meant to record

(A) The way equipment behaves

(B) Total down time of the equipment

(C) The rate at which different components wear off

(D) All of the above

 

9-The ____ goes on increasing with the increase in degree of maintenance efforts.

(A) Cost of down time

(B) Cost of spares and maintenance

(C) Labour and Overhead Cost

(D) All of the above

 

10-With the increase in preventive maintenance cost, breakdown maintenance cost

(A) Increases

(B) Decreases

(C) Remain same

(D) Any of the above

 

11-A systematic approach for maintenance is

(A) Problem – Cause – Diagnosis – Rectification

(B) Problem– Diagnosis – Cause – Rectification

(C) Problem – Measure – Diagnosis – Rectification

(D) Problem– Diagnosis – Measure – Rectification

 

12-(Down time in hours / Available hours) =

(A) Maintenance effectiveness

(B) Frequency of breakdown

(C) Effectiveness of maintenance planning

(D) None of the above

 

13-(Number of breakdowns / Available machine hours) =

(A) Maintenance effectiveness

(B) Frequency of breakdown

(C) Effectiveness of maintenance planning

(D) None of the above

 

14-Total productive maintenance aims at

(A) Less idle time

(B) Increase in productivity

(C) Zero down time

(D) None of the above

 

15-Total Productive maintenance (TPM) approach has the potential of providing almost a seamless integration between

(A) Production and Quality

(B) Quality and Maintenance

(C) Production and Maintenance

(D) All of the above

 

ANSWERS:

1-(D), 2-(C), 3-(D), 4-(B), 5-(A), 6-(D), 7-(B), 8-(D), 9-(C), 10-(B), 11-(A), 12-(A), 13-(B), 14-(C), 15-(C)