Multiple Choice Questions (MCQ) on Mathematics (CTET, September 2016)

Multiple Choice Questions (MCQ) on Mathematics (CTET, September 2016)

1-If one angle of a triangle is 110 degree, then the angle between the bisectors of the other two angles measures:

(A) 100 degree

(B) 110 degree

(C) 145 degree

(D) 90 degree

 

2-In triangle ABC, AB=4cm, AC=5cm and BC=6cm. In triangle PQR, PR=4cm, PQ=5cm and RQ=6cm. Triangle ABC is concurrent to:

(A) Triangle PRQ

(B) Triangle QRP

(C) Triangle RPQ

(D) Triangle PQR

 

3-A tank is in the form of a cuboid. It holds a maximum of 540 m3 water. If the tank is 8m long and 15m wide, then how many metres deep must the water be when the tank is 2/3 full?

(A) 2.5

(B) 3

(C) 4.5

(D) 2

 

4-The ratios of the areas of two equilateral triangles is 16:9. If the perimeter of the smaller triangle is 63cm, then how much larger is a side of the larger triangle than a side of the smaller triangle?

(A) 4cm

(B) 5cm

(C) 7cm

(D) 3cm

 

5-The area of a triangle is equal to the area of a circle whose perimeter is 6π cm. If the base of the triangle is 8cm, then its corresponding height (in cm) is:

(A) 2

(B) 2.25π

(C) 2.25

(D) π

 

6-The mean of mode, median and range of the data:

2, 1, 2, 3, 3, 6, 4, 8, 14, 9, 4, 8, 4

is:

(A) 6

(B) 7

(C) 9

(D) 4

 

7-Which of the following numbers does not lie between -5/6 and 7/8 ?

(A) -3/4

(B) -11/12

(C) 5/6

(D) -17/24

 

8-The reciprocal of [(3/8)-2 x (-4/5)-3] is:

(A) 125/9

(B) 9/125

(C) (8/3)2 x (5/-4)3

(D) -9/125

 

9-If (132 – 52)3/2 = 63 x A, then the value of A is:

(A) 22

(B) 23

(C) 24

(D) 2

 

10-If x√243 = y√867, where ‘x’ and ‘y’ are co-prime numbers, then the value of (x-y) is:

(A) 4

(B) 6

(C) 8

(D) 3

 

11-The sum of all possible values of ‘a’, for which the 4-digit number 547a is divisible by 3, is:

(A) 10

(B) 13

(C) 15

(D) 7

 

12-A common factor of x4 – 256, x3-4x2+3x-12 and x2-7x+12 is:

(A) x – 4

(B) x + 3

(C) x – 3

(D) x + 4

 

13-On dividing the polynomial 8x3 – 6x2 + 10x + 3 by (4x + 1), the quotient is 2x2 + k, where ‘k’ is equal to:

(A) 3 + 2x

(B) – 3 – 2x

(C) – 3 + 2x

(D) 3 – 2x

 

14-When x=1/9 and y=-3/4, then the value of the expression 81x2 +16y2 -72xy is:

(A) 16

(B) 9/4

(C) 9/16

(D) 25

 

15-Abhi is twice as old as his daughter. Five years ago, his age was four times his daughter’s age. If the present age of the daughter is x years, then:

(A) 4(x-5) = 2x-5

(B) 4(x+5) = 2(2x-5)

(C) 2(x-5) = 4(2x+5)

(D) 2(x-5) = 4(2x-5)

 

16-A sum of Rs. 6250 at 8% per annum. Compounded annually, after 2 years 9 months, amounts to:

(A) Rs. 7581.40

(B) Rs. 7727.40

(C) Rs. 7872.60

(D) Rs. 7165.60

 

17-A person marks his goods 40% above the cost price and allows 40% discount on the marked price. His loss/gain percent is:

(A) gain, 10%

(B) loss, 16%

(C) No loss/gain

(D) loss, 8%

 

18-The angles of a quadrilateral are in the ratio 2 : 3 : 5 : 8. The sum of the supplement of the largest angle and the complement of the smallest angle is:

(A) 60 degree

(B) 70 degree

(C) 80 degree

(D) 50 degree

 

19-Two sides of a right angled triangle measure 15cm and 17cm. Which of the following statements can be true of the length of the third side of the triangle?

  1. It is between 4cm and 7cm
  2. It is between 20cm and 23cm
  3. It is less than 10cm

(A) 1 and 2 only

(B) 2 and 3 only

(C) 1 and 3 only

(D) 2 only

 

ANSWERS:

1-(C), 2-(A), 3-(B), 4-(C), 5-(B), 6-(B), 7-(B), 8-(D), 9-(B), 10-(C), 11-(C), 12-(D), 13-(D), 14-(A), 15-(A), 16-(B), 17-(B), 18-(B), 19-(B)