Multiple Choice Questions (MCQ) on Mathematics

Multiple Choice Questions (MCQ) on Mathematics

1-A line which cuts a pair of parallel lines is called

(A) tangent

(B) chord

(C) traversal

(D) intersector

 

2-An angle whose value is ____, is called complete angle.

(A) 180°

(B) 240°

(C) 360°

(D) none of the above

 

3-The areas of two similar triangles are 81 sq. cm and 49 sq. cm. Find the ratio of their corresponding heights.

(A) 9:7

(B) 7:9

(C) 6:5

(D) 81:49

 

4-Consider ΔABD such that angle ADB = 20° and C is a point on BD such that AB=AC and CD=CA. Then the measure of angle ABC is

(A) 30°

(B) 40°

(C) 45°

(D) 60°

 

5-If the length and breadth of a rectangle are increased by a% and b% respectively, then the area will be increased by

(A) (a-b+2ab/100)%

(B) (a+b+2ab/100)%

(C) (a+b+ab/100)%

(D) (a-b+ab/100)%

 

6-A, B and C can complete a piece of work in 14, 6 and 12 days respectively. Working together, they will complete the work in

(A) 19/9 days

(B) 27 days

(C) 28/9 days

(D) 25/8 days

 

7-If Px = Qy = Rz  and Q/P = R/Q, then 2z/(x+z) = ?

(A) y/z

(B) y/x

(C) x/y

(D) z/y

 

8-A shopkeeper purchases 15 mangoes for Rs. 10 and sells them at 10 mangoes for Rs. 15. Thus, he earns a profit of

(A) 50%

(B) 75%

(C) 80%

(D) 125%

 

9-4950/6 + 112 x 1.75 = ? x 2

(A) 510.5

(B) 505.2

(C) 515.5

(D) none of the above

 

10-If a certain sum of money can become 5 times of its principal in 10 years, then the rate of interest is

(A) 20%

(B) 30%

(C) 40%

(D) 50%

 

11-An amount of Rs. 10,000 becomes Rs. 20,736 in 2 years. If the rate of interest is compounded half yearly, what is the annual rate of interest?

(A) 25%

(B) 20%

(C) 40%

(D) 30%

 

ANSWERS:

1-(C), 2-(C), 3-(A), 4-(B), 5-(C), 6-(C), 7-(B), 8-(D), 9-(A), 10-(C), 11-(C)