Multiple Choice Questions (MCQ) on Mechanical Engineering

100-In which of the following layouts, the lines need to be balanced?

(A) process layout

(B) product layout

(C) fixed position layout

(D) plant layout

 

101-Which of the following parameters remains constant during ideal throttling process?

(A) pressure

(B) temperature

(C) volume

(D) enthalpy

 

102-Total heat of a substance is also known as

(A) internal energy

(B) entropy

(C) thermal capacity

(D) enthalpy

 

103-Venturimeter is used to measure flow of fluids in pipes when the pipe is

(A) horizontal

(B) vertical

(C) inclined

(D) in any position

 

104-Hoop stress in a thin cylinder of diameter ‘d’ and thickness ‘t’ subjected to internal pressure ‘p’ will be

(A) pd/4t

(B) pd/t

(C) pd/2t

(D) 2pd/t

 

105-For 20° pressure angle involute profile, minimum number of teeth on pinion will be

(A) 6

(B) 12

(C) 17

(D) 20

 

106-Tungsten content in High speed steel cutting tool material is about

(A) 18%

(B) 6%

(C) 4%

(D) 1%

 

107-External screw threads can be mass produced fastest by

(A) Milling

(B) Chasing

(C) Casting

(D) Thread Rolling

 

108-If the sum of all the forces acting on a body is zero, It may be concluded that the body

(A) Must be in equilibrium

(B) Cannot be in equilibrium

(C) may be in equilibrium provided the forces are concurrent

(D) may be in equilibrium provided the forces are parallel

 

109-If U1 and U2 are the velocities of approach of two moving bodies in the same direction and their corresponding velocities of separation are V1 and V2, then as per Newton’s law of collision of elastic bodies, the coefficient of restitution ‘e’ is given by

(A) (V1-V2) / (U1-U2)

(B) (U2-U1) / (V1-V2)

(C) (V1-V2) / (U2-U1)

(D) (V2-V1) / (U1-U2)

 

110-A body of weight W is required to move up on rough inclined plane whose angle of inclination with the horizontal is α. The effort applied parallel to the plane is given by

(A) P = W tan α

(B) P = W Tan (α+Φ)

(C) P = W (sin α + µ cos α)

(D) P = W (cos α + µ sin α)

 

ANSWERS:

100-(B), 101-(D), 102-(D), 103-(D), 104-(C), 105-(C), 106-(A), 107-(D), 108-(A), 109-(A), 110-(C)