Multiple Choice Questions (MCQ) on Super Finishing Operations

Multiple Choice Questions (MCQ) on Super Finishing Operations

1-When the primary requirement is only the high degree of surface finish, and a very close dimensional accuracy is the primary requirement, we can use the following operation.

(A) Buffing

(B) Lapping

(C) Honing

(D) All of the above

 

2-In lapping, following abrasive is used for soft ferrous and non-ferrous metals.

(A) Silicon Carbide

(B) Natural Corundum

(C) Diamond

(D) Aluminium Oxide

 

3- Following abrasive is used for lapping hardened steel parts.

(A) Silicon Carbide

(B) Powdered garnet

(C) Diamond

(D) Aluminium Oxide

 

4-For lapping of cemented carbides, ____ is used.

(A) Emery

(B) Diamond

(C) Silicon carbide

(D) Aluminium oxide

 

5-The term ‘Vehicle’ in lapping denotes

(A) the coolant used

(B) the lubricant used to retain the abrasive grains

(C) the conveyor used for transportation of finished products

(D) the measuring instruments used

 

6-The allowance on diameter or thickness for general lapping work is

(A) 0.001 mm to 0.015 mm

(B) 0.015 mm to 0.05 mm

(C) 0.05 mm to 0.075 mm

(D) 0.075 mm to 0.1 mm

 

7-The recommended magnitude of pressure for lapping hard materials is

(A) 0.2 kg/cm2

(B) 0.5 kg/cm2

(C) 0.7 kg/cm2

(D) 0.9 kg/cm2

 

8-The operation of running two mating parts or shapes together with an abrasive between them

(A) Equalizing Lapping

(B) Form Lapping

(C) Hand Lapping

(D) Machine Lapping

 

9-The shape of the lap is responsible for finishing a corresponding work surface in

(A) Equalizing Lapping

(B) Form Lapping

(C) Hand Lapping

(D) Machine Lapping

 

10-Hand lapping is used mainly for

(A) Press work dies

(B)Races of Roller bearings

(C) Gears

(D) Pistons

 

11-Machine lapping is mainly used for

(A) Press work dies

(B) Molding dies

(C) Limit gauges

(D) Pistons

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(D), 3-(A), 4-(B), 5-(B), 6-(B), 7-(C), 8-(A), 9-(B), 10-(A), 11-(D)