Multiple Choice Questions (MCQ) on Performance Appraisal

Multiple Choice Questions (MCQ) on Performance Appraisal

1-_______ is defined as the record of outcomes produced on a specific job function or activity during a specific time period.

(A) Performance

(B) Work function

(C) Evaluation

(D) None of the above

 

2- ______ is the personnel activity by means of which the enterprise determines the extent to which the employee is performing the job effectively.

(A) Job evaluation

(B) Work evaluation

(C) Performance evaluation

(D) None of the above

 

3- College Professors are generally evaluated on the following Work function(s)

(A) Teaching

(B) Service

(C) Research

(D) All of the above

 

4-In which evaluation method, the evaluator is asked to describe the strong and weak aspects of the employee’s behaviour.

(A) Graphic rating scale

(B) Forced choice

(C) Essay evaluation

(D) Management by Objective

 

5-The following system combines the superior and self evaluation systems?

(A) Graphic rating scale

(B) Forced choice

(C) Essay evaluation

(D) Management by Objective

 

6-In this technique, personnel specialists and operating managers prepare lists of statements of very effective and very ineffective behaviorĀ for an employee.

(A) Critical incident technique

(B) Forced choice

(C) Essay evaluation

(D) Management by Objective

 

7-The following technique(s) is based on the critical incident approach.

(A) Behaviorally anchored rating scales (BARS)

(B) Critical incident technique

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

 

8-Paired comparison method can be used by

(A) Superiors

(B) Peers

(C) Subordinates

(D) All of the above

 

9-The multiple-input approach to performance feedback is sometimes called ____ degree assessment.

(A) 90

(B) 180

(C) 270

(D) 360

 

10-a/an ______ is a plan or programmes to motivate individual or group performance.

(A) Incentive scheme

(B) Promotion scheme

(C) Reward

(D) None of the above

 

11- An incentive plan may consist of

(A) Monetary

(B) Nonmonetary

(C) Both ‘monetary’ and ‘nonmonetary

(D) None of the above

 

12- A/An ______ is a vertical move in rank and responsibility.

(A) Increment

(B) Appraisal

(C) Promotion

(D) None of the above

 

13-The following technique is used to evaluate an employee individually.

(A) Graphic scale rating

(B) Ranking

(C) Paired comparison

(D) Forced distribution

 

14- The technique that have been used to evaluate an employee in comparison with other employees

(A) Ranking

(B) Forced choice

(C) Essay evaluation

(D) Critical incident technique

 

15-The Recognition may be shown in the form of

(A) A pat on the back of employee

(B) Promotion

(C) Assignment of more interesting tasks

(D) All of the above

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(C), 3-(D), 4-(C), 5-(D), 6-(A), 7-(C), 8-(D), 9-(D), 10-(A), 11-(C), 12-(C), 13-(A), 14-(A), 15-(D)