Multiple Choice Questions (MCQ) on Personnel Administration

Multiple Choice Questions (MCQ) on Personnel Administration

1-Individual abilities can be expanded by enrolling for:-

(A) Training programmes

(B) Acquiring additional degree

(C) Seeking new work assignments

(D) All of the above

 

2-Participation enhances employee’s ability to influence decision making with corresponding assumption of:-

(A) Ability

(B) Responsibility

(C) Capability

(D) None of the above

 

3-Information Technology helps the business in:-

(A) Restructuring

(B) Reengineering

(C) Outsourcing

(D) All of the above

 

4-Promotion which does not receive any increase in salaries is called

(A) Zero promotion

(B) Horizontal promotion

(C) Dry promotion

(D) None of the above

 

5-Advancement stage (in years)

(A) 30-45

(B) 35-50

(C) 40-55

(D) 45-60

 

6-Approach(es) to discipline is(are):-

(A) Hot stove rule

(B) Warning

(C) Immediate burn

(D) All of the above

 

7-Information Technology reverses the effect of ________.

(A) Diplomacy

(B) Bureaucracy

(C) Autocracy

(D) None of the above

 

8-The purpose of the Industrial Employment Act is to standardize:-

(A) Production planning

(B) Salaries

(C) Working conditions

(D) All of the above

 

9- ________ can be utilized for employees promotion & progress from one stage to another stage.

(A) Job profile data

(B) Job specification data

(C) Job analysis data

(D) All of the above

 

10-Which of the following is the Managerial function of Personnel Administration?

(A) Organizing

(B) Planning

(C) Supervising

(D) All of the above

 

 11-________ method of training is connected to real life problem.

(A) Role play

(B) In-basket method

(C) Business games

(D) Case study

 

12-Job enrichment is ________ loading of the job.

(A) Vertical

(B) Horizontal

(C) Extra

(D) Without

 

ANSWERS:

1-(D), 2-(B), 3-(D), 4-(C), 5-(A), 6-(D), 7-(B), 8-(C), 9-(C), 10-(B), 11-(D), 12-(A)