Multiple Choice Questions (MCQ) on Productivity

Multiple Choice Questions (MCQ) on Productivity

1-Productivity =

(A) Input / Output

(B) Output / Input

(C) Output – Input

(D) Input – Output

 

2-The resources utilized for production are

(A) Materials, Machines, Manpower

(B) Materials, Methods, Machines

(C) Machines, Manpower, Methods

(D) Methods, Machine, Manpower

 

3-Productivity is the ____ of production system.

(A) Measurement

(B) Efficiency

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

 

4-Productivity =

(A) 1+ (Profit/Cost)

(B) 1+ (Cost /Profit)

(C) 1- (Profit/Cost)

(D) 1- (Cost /Profit)

 

5-Productivity can be measured in which of the following input resource(s)

(A) Material input

(B) Labour input

(C) Capital and Land Input

(D) All of the above

 

6-Raw material productivity can be increased by

(A) Proper choice of design

(B) Reuse of material

(C) Scrap control

(D) All of the above

 

7-Preventive maintenance improves

(A) Material productivity

(B) Labour productivity

(C) Machine productivity

(D) Capital productivity

 

8-Productivity can be increased by

(A) By increasing the output from the same input

(B) By reducing the input for the same output

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

 

9-The time for which the worker or machine or both remain idle due to the shortcomings of the management or workers is known as

(A) Excess time

(B) Idle time

(C) Ineffective time

(D) Work content

 

10-The elimination of which of the following will improve industrial productivity

(A) Excess time

(B) Ineffective time

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

 

11-Which of the following adds idle time due to short runs?

(A) Excessive product variety

(B) Lack of Standardization

(C) Both (A) and (B)

(D) Design changes

 

12-Total work content =

(A) Basic work content + Excess time

(B) Basic work content – Excess time

(C) Basic work content + Ineffective time

(D) Basic work content – Ineffective time

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(A), 3-(B), 4-(A), 5-(D), 6-(D), 7-(C), 8-(C), 9-(C), 10-(C), 11-(C), 12-(A)