Multiple Choice Questions (MCQ) on Sensors and Transducers

Multiple Choice Questions (MCQ) on Sensors and Transducers

1-Which of the following is not covered under Mechanical energy domain?

(A) Distance

(B) Latent heat

(C) Force

(D) Size

 

2-Which of the following form the basis of Electrical domain?

(A) Current

(B) Resistance

(C) Inductance

(D) All of the above

 

3-The sensors are classified on the basis of

(A) Functions

(B) Performance

(C) Output

(D) All of the above

 

4-The following is not a static performance parameter to be looked into before selecting a parameter.

(A) Range

(B) Deflection

(C) Stability

(D) Error

 

5-The following main dynamic characteristic(s) is usually considered in Mechatronics application of sensors.

(A) Response time

(B) Rise time

(C) Time constant

(D) All of the above

 

6-The ability to give same output reading when same input value is applied repeatedly is known as

(A) Stability

(B) Repeatability

(C) Accuracy

(D) Sensitivity

 

7-It is the ability of the sensor to indicate the same output over a period of time for a constant input.

(A) Stability

(B) Resolution

(C) Error

(D) Impedance

 

8-It is the time required to come to an output value within the specified error level.

(A) Response time

(B) Rise time

(C) Settling time

(D) None of the above

 

9-Following is the coded output.

(A) Modulation of amplitude

(B) Modulation of frequency

(C) Modulation of pulse width

(D) All of the above

 

10-Following is not an example of transducer.

(A) Analogue voltmeter

(B) Thermocouple

(C) Photo electric cell

(D) Pneumatic cylinder

 

11-The following is (are) type(s) of Hall Effect sensors.

(A) Linear Hall Effect sensor

(B) Threshold Hall Effect sensor

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

 

12-Following is (are) true for Hall Effect sensors.

(A) They can operate as switches of high frequency

(B) They cost less than electromechanical switches

(C) They are free from contact bounce problem

(D) All of the above

 

13-A piezo-electrical crystal generates voltage when subjected to ____ force.

(A) Electrical

(B) Mechanical

(C) Gravity

(D) All of the above

 

14-Hall Effect sensors are used in

(A) Flow meter

(B) Fuel level indicator

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

 

15-‘Any radiation of appropriate wavelength fall on the depletion layer of p-n junction develops a potential difference between the junction’ is working principle of

(A) Hall Effect sensor

(B) Proximity sensor

(C) Light sensor

(D) All of the above

 

16-Following is (are) the type(s) of Light sensor(s)

(A) Photo sensor

(B) Photo transistors

(C) Photo conductors

(D) All of the above

 

17-Following type of sensors are used to generate information in object grasping and obstacle avoidance.

(A) Hall Effect sensor

(B) Proximity sensor

(C) Light sensor

(D) Optical sensors

 

18-Inductive proximity sensors can be effective only when the objects are of _____ materials.

(A) Ferro magnetic

(B) Diamagnetic

(C) Paramagnetic

(D) All of the above

 

19-Following acts as detector in Optical sensor

(A) Light emitting diode

(B) Photo diode

(C) Transistor

(D) All of the above

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(D), 3-(D), 4-(B), 5-(D), 6-(B), 7-(A), 8-(C), 9-(D), 10-(A), 11-(C), 12-(D), 13-(B), 14-(C), 15-(C), 16-(D), 17-(B), 18-(A), 19-(B)