Multiple Choice Questions (MCQ) on Strategic Management

Multiple Choice Questions (MCQ) on Strategic Management

  1. Horizontal integration is concerned with

(A) Production

(B) Quality

(C) Product planning

(D) All of the above

 

  1. It refers to formal and informal rules, regulations and procedures that complement the company structure

(A) Strategy

(B) Systems

(C) Environment

(D) All of the above

 

  1. Micro environment is the ………. environment of a company.

(A) Working

(B) Human

(C) External

(D) Internal

 

  1. Techniques used in environmental appraisal are

(A) single-variable extrapolation/multivariable interaction analysis

(B) Structured/ unstructured expert/inexpert opinion

(C) Dynamic modes and mapping

(D) All of the above

 

5. Match The Following

Question Your Answer
a. Ballast business 1. Give the highest priority
b. Gap analysis 2. Difference between desired and projected performance
c. Corporate parenting 3. Managing SBU’s by a corporate
d. Heartland business 4. Fit well but low opportunities

The correct answer is

(A) a-1, b-3, c-2, d-4

(B) a-2, b-1, c-4, d-3

(C) a-4, b-2, c-3, d-1

(D) a-2, b-3, c-4, d-1

 

  1. It enables the strategists to take corrective action at the right time

(A) Implementation control

(B) Special alert control

(C) Strategic Surveillance control

(D) Premise control

 

  1. Like roots of a tree, ________of organization is hidden from direct view.

(A) Performance

(B) Strategy

(C) Core competence

(D) All of the above

 

  1. Changes in company ………. also necessitates changes in the systems in various degrees

(A) structure

(B) system

(C) strategy

(D) turnover

 

  1. The actual performance deviates positively over the budgeted performance. This is an indication of ……….. performance.

(A) superior

(B) inferior

(C) constant

(D) any of the above

 

  1. Criteria for making an evaluation is (are)

(A) Consistency with goals

(B) Consistency with environment

(C) Money

(D) All of the above

 

  1. 11. The ………. of any organization is “the aggregate of all conditions, events and influences that surround and affect it.”

(A) system

(B) environment

(C) structure

(D) strategy

 

  1. Strategic management is mainly the responsibility of

(A) Lower management

(B) Middle management

(C) Top management

(D) All of the above

 

  1. The major issue(s) of appraisal system is (are)

(A) Factors of appraisal

(B) Relevance of appraisal

(C) Procedure of appraisal

(D) All of the above

 

  1. 14. They have time based utility

(A) Goals

(B) Resources

(C) both ‘A’ and ‘B’

(D) None of the above

 

  1. Formal systems are adopted to bring ________ & amalgamation of decentralized units into product groups.

(A) Manpower

(B) Co-ordination

(C) Production

(D) All of the above

 

Answers:

1-(A), 2-(B), 3-(D), 4-(D), 5-(C), 6-(D), 7-(C), 8-(B), 9-(A), 10-(D), 11-(B), 12-(C), 13-(D), 14-(C), 15-(B)