Multiple Choice Questions (MCQ) on Value Analysis

Multiple Choice Questions (MCQ) on Value Analysis

1-The cost reduction technique in comparison to the worth of a product is known as

(A) Reverse engineering

(B) Value engineering

(C) Material engineering

(D) Quality engineering

 

2-Value analysis examines the

(A) Design of every component

(B) Method of manufacturing

(C) Material used

(D) All of the above

 

3-Value analysis is normally applied to

(A) New products

(B) Old products

(C) Future products

(D) Both (A) and (B)

 

4-Value can be defined as the combination of _______ which ensures the ultimate economy and satisfaction of the customer.

(A) Efficiency, quality, service and price

(B) Efficiency, quality, service and size

(C) Economy, quality, service and price

(D) Efficiency, material, service and price

 

5-Value is the cost directly proportionate to

(A) Price

(B) Function

(C) Product Material

(D) All of the above

 

6-The price paid by the buyer is

(A) Cost value

(B) Use value

(C) Esteem value

(D) Exchange value

 

7-The cost incurred by the manufacturer beyond use value is called

(A) Cost value

(B) Esteem value

(C) Exchange value

(D) None of the above

 

8-Value analysis is a ____ process

(A) Remedial

(B) Preventive

(C) Continuous

(D) None of the above

 

9-Value analysis should be applied when the following symptom(s) is (are) present

(A) Rate of return on investment is reducing

(B) Reduction in sales of the product

(C) Firm is unable to meet delivery promises

(D) All of the above

 

10-Who is named as Father of Value Analysis?

(A) Lawrence D. Miles

(B) George Terborgh

(C) Michael Jucius

(D) Edwin B. Flippo

 

11-Important reason(s) for arising unnecessary costs are

(A) Poor design of product

(B) Too tight specifications

(C) Lack of standardization

(D) All of the above

 

12-The costs those which neither contributes to function nor the appearance of the product is called

(A) Extra cost

(B) Unnecessary cost

(C) Esteem cost

(D) Exchange cost

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(D), 3-(B), 4-(A), 5-(B), 6-(B), 7-(B), 8-(A), 9-(D), 10-(A), 11-(D), 12-(B)