Multiple Choice Questions (MCQ) on Wind Energy

Multiple Choice Questions (MCQ) on Wind Energy

1-The amount of energy available in the wind at any instant is proportional to ___ of the wind speed.

(A) Square root power of two

(B) Square root power of three

(C) Square power

(D) Cube power

 

2-Wind energy is harnessed as ______ energy with the help of windmill or turbine.

(A) Mechanical

(B) Solar

(C) Electrical

(D) Heat

 

3-Winds having following speed are suitable to operate wind turbines.

(A) 5 – 25m/s

(B) 10 – 35m/s

(C) 20 – 45m/s

(D) 30 – 55m/s

 

4-The following is (are) the classification of winds

(A) Global wind

(B) Local wind

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

 

5-Global Cold wind move from

(A) Polar to equatorial region

(B) Equatorial to polar region

(C) Equatorial to oceanic region

(D) Oceanic to Equatorial region

 

6-Global Cold wind generated from Oceans moves to

(A) Mountains

(B) Equator

(C) Plain areas

(D) Poles

 

7-_____ force is responsible for forcing the global winds towards westernly direction.

(A) Coriolis

(B) Gravitational

(C) Centripetal

(D) Centrifugal

 

8-Global winds towards westernly direction are known as

(A) Trade winds

(B) Western winds

(C) Eastern winds

(D) None of the above

 

9-Uneven heating occurs on land surface and water bodies are due to _____

(A) Air Currents

(B) Solar radiation

(C) Lunar eclipse

(D) None of the above

 

10-The following factor(s) affects the distribution of wind energy

(A) Mountain chains

(B) The hills, trees and buildings

(C) Frictional effect of the surface

(D) All of the above

 

11-The wind intensity can be described by

(A)  Reynolds number

(B) Mach number

(C) Beaufort number

(D) Froude number

 

ANSWERS:

1-(D), 2-(A), 3-(A), 4-(C), 5-(A), 6-(C), 7-(A), 8-(A), 9-(B), 10-(D), 11-(C)