Multiple Choice Questions (MCQ) with Answers on General Aptitude

Multiple Choice Questions (MCQ) with Answers on General Aptitude

 

1-In how many ways the letter ‘SOLVING’ can be rearranged to make 7 letter words such that none of the letters repeat?

(A) 49

(B) None of the above

(C) 5040

(D) 7C7

(Ans: (C)

 

2-What is the missing letter in this series?

b  e  h  k  n  ?  t

(A) q

(B) r

(C) s

(D) u

(Ans: (A)

 

 

3-The average age of a group of 5 students was 10. The average age increased by 4 years when 2 new students joined the group. What is the average age of the two new students who joined the group?

(A) 15

(B) 20

(C) 22

(D) 24

(Ans: (D)

 

4-A number increases from 20 to 30 and then decreases from 30 to 20. Compare the percent of increase from 20 to 30 and that of the decrease from 30 to 20. From the following which of the following statement is true:

(A) Percent decrease is less than the percent increase

(B) Percent decrease is more than the percent increase

(C) Percent increase is less than the percent increase

(D) None of the above

(Ans: (A)

 

5-If you unscramble the letters YKANE, you will get the name of a:

(A) Mountain pass

(B) Warrior

(C) Flower

(D) Country

(Ans: (D)

 

6-3 is 80% of what number?

(A) 2.50

(B) 3.00

(C) 3.75

(D) 3.50

(Ans: (C)

 

7-There are twenty four students in a certain class. For every nine girls there are three boys. How many girls and how many boys are there in the class?

(A) 19 and 5

(B) 18 and 6

(C) 15 and 9

(D) 14 and 10

(Ans: (B)

 

8-If Simran’s job is to recruit, develop and manage staff in her organization, which among the following is her designation?

(A) Personal Manager

(B) Personnal Manager

(C) Personnel Manager

(D) Personality Manager

(Ans: (C)

 

9-Five teams from Delhi’s Schools are participating in a Summer School Football League. If each team plays the other teams 2 times, the total number of games the League will play is

(A) 10

(B) 20

(C) 30

(D) 40

(Ans: B)

 

10-In an equation, √96 ÷ √k = 2√6; what value of k will satisfy the equation?

(A) 2

(B) 4

(C) 6

(D) 8

(Ans: B)

 

11-To the correct number of significant figures, (5.0 x 10^-5) ÷ (2.00 x 10^-2) is?

(A) 2.5 x 10^-7

(B) 2.5 x 10^-3

(C) 2.50 x 10^-3

(D) None of these

(Ans: B)

 

12-Sonam invested Rs.120, 000 for buying 1000 BNB shares which were sold at a premium of 20%. What is the face value of the share?

(A) 100

(B) 120

(C) 144

(D) 96

(Ans: A)

 

13-The product of 3×2 matrix and 2×3 matrix will result in what order matrix?

(A) 3 x 2

(B) 2 x 2

(C) 2 x 3

(D) 3 x 3

(Ans: D)

 

14-Tutu pays 60% of his salary as house rent, 15% of salary as loan instalment and he still saves Rs. 900 after spending Rs. 1,800 on other household goods. What is his salary in Rs?

(A) 2,700

(B) 8,100

(C) 10,800

(D) 13,500

(Ans: C)

 

15-An investor owns 49% of the shares in a multinational company who declared 30% dividend on its stock for the fiscal year 2007. If the company’s face value of the share is Rs. 100 and the company’s stock consists of 100,000 shares, what would be the dividend income for the investor?

(A) Rs. 3.47 million

(B) Rs. 2.47 million

(C) Rs. 1.47 million

(D) Rs. 0.47 million

(Ans: D)

 

16-When a die is rolled, the probability of landing with 2 is?

(A) 3/6

(B) 1/6

(C) 2/6

(D) 5/6

(Ans: B)

 

17-In a box containing 8 marbles having equal number of black and white marbles, a black marble has been drawn in the first roun(D) The probability of drawing a white marble in the second round is?

(A) 1/7

(B) 3/7

(C) 5/7

(D) 4/7

(Ans: D)

 

18-Sin (90° – x) equals?

(A) Sin x

(B) 1 – Sin x

(C) Cos x

(D) Cosec x

(Ans: C)

 

19-The angle ‘x’ at which the values of Sin x and Cos x becomes equal is?

(A) 90°

(B) 60°

(C) 45°

(D) 30°

(Ans: C)

 

20-In a right triangle with vertices at (0, 0), (1, 0) and (1, 2), the angle extended from the x-axis is?

(A) 60°

(B) 62°

(C) 63.43°

(D) 64°

(Ans: A)

 

21-Six times a number reduced by ten equals 50. What is the number?

(A) 8

(B) 9

(C) 10

(D) 11

(Ans: C)

 

22-The second derivative (y”) of the function, y = 2x^5 + 4x^3 + x – 5 is?

(A) 10x^4 + 12x^2

(B) 40x^3 + 24x^2

(C) 40x^2 + 24x

(D) 80x + 24

(Ans: B)

 

23-40% of 210 is same as one third of?

(A) 840

(B) 280

(C) 252

(D) 84

(Ans: C)

 

24-If p, q and r are the three consecutive odd integers, which of the following statements is NOT true?

(A) p + q is an even integer

(B) p + q + r is an odd integer

(C) (p + r)/2 is an even integer

(D) (p + q)/2 is an even integer

(Ans: C)

 

25-The point of intersection of lines, x + 3y = 8 and 3x = 2 + 2y is

(A) (0, 0)

(B) (8, 0)

(C) (2, 2)

(D) (2/3, 0)

(Ans: C)

 

26-The cardinal number of the set of letters in the word BHUTANESE

(A) 6

(B) 7

(C) 8

(D) 9

(Ans: C)

 

27-Find the ratio of a dozen and a score

(A) 3:5

(B) 4:5

(C) 3:6

(D) 4:6

(Ans: A)