Multiple Choice Questions (MCQ) on Job Design

Multiple Choice Questions (MCQ) on Job Design

1-Work Design is concerned with the _____ of work system in any type of organisation or institution.

(A) Study

(B) Design

(C) Study and design

(D) Management

 

2-High levels of productivity result in

(A) Good quality

(B) Lower costs

(C) Higher purchasing power

(D) All of the above

 

3-The following is (are) the objective(s) for studying work system.

(A) Increasing productivity

(B) Developing manpower effectiveness

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

 

4-Job design is the consciously planned structuring of ____ performed by an individual or a team of persons.

(A) Work effort

(B) Duties

(C) Responsibilities

(D) All of the above

 

5-The following consideration(s) is (are) important human factor(s) relating to job design

(A) Physiological

(B) Social

(C) Psychological

(D) All of the above

 

6-The smallest work activities involve various elementary movements called

(A) Therbligs

(B) Therbilgs

(C) Therblgis

(D) Theriblgs

 

7-Vertical straight dials are better than

(A) Horizontal dial

(B) Circular dial

(C) Inclined dial

(D) None of the above

 

8-For recording rate of change ____ is preferred.

(A) Horizontal dial

(B) Circular dial

(C) Inclined dial

(D) None of the above

 

9-Control used for continuous adjustment could be

(A) Rotary

(B) Reciprocating

(C) Both (A) and (B)

(D) Oscillating

 

10-Joysticks usually give control in

(A) One dimension

(B) Two dimension

(C) Three dimension

(D) Any of the above

 

11-Jobs are set of

(A) Micromotions

(B) Elements

(C) Tasks

(D) None of the above

 

12-The following factor(s) to be discussed for an effective job design.

(A) Environmental

(B) Organisational

(C) Behavioural

(D) All of the above

 

13-The aim of Job design is to improve

(A) Job satisfaction

(B) Job interview

(C) Job analysis

(D) Job profile

 

14-The following is not a method of Job Design.

(A) Job rotation

(B) Job enlargement

(C) Job enrichment

(D) Job analysis

 

ANSWERS:

1-(C), 2-(D), 3-(C), 4-(A), 5-(D), 6-(A), 7-(B), 8-(B), 9-(C), 10-(B), 11-(C), 12-(D), 13-(A), 14-(D)