Objective Questions with Answers on Strength of Materials

Objective Questions with Answers on Strength of Materials

1-A strut of length ‘L’ and flexural rigidity ‘EI’ is fixed at both the ends. The buckling load under compression is

(A) π2EI/4L2

(B) π2EI/L2

(C) 2π2EI/L2

(D) 4π2EI/L2

 

2-A closed coil helical spring of stiffness ‘k’ is cut to 2/3 of its original length. The stiffness of this spring of reduced length is

(A) (3/2)k

(B) k

(C) (2/3)k

(D) (1/3)k

 

3-Vicker’s Hardness Test has an indenter of shape

(A) flat conical

(B) spherical

(C) conical

(D) pyramid

 

4-The relation between Young’s modulus (E), Shearing modulus (G) and Poisson’s ratio (ν) for an isotopic material is given by

(A) E=2G(1+ ν)

(B) E=2G(1- ν)

(C) E=3G(1+2ν)

(D) E=3G(1- 2ν)

 

5-The property of a material getting permanently deformed by compression with rupture is known as 

(A) Hardness

(B) Toughness

(C) Brittleness

(D) Malleability

 

6-Which of the following is the purpose of lubrication?

(A) to reduce lubrication

(B) to reduce wear

(C) to prevent corrosion

(D) all of the above

 

7-Starting friction is low in

(A) Hydrostatic lubrication

(B) Hydrodynamic lubrication

(C) Mixed (or semi fluid) lubrication

(D) Boundary lubrication

 

8-Ability of a material to exhibit considerable elastic recovery on release of load, is known as

(A) Toughness

(B) Stiffness

(C) Resilience

(D) Hardness

 

9-Vicker’s Pyramid Number (VPN) is equal to

Where P=load in kg, θ=angle between opposite faces of diamond pyramid, d=diameter of the impression

(A) 2PSinθ/d2

(B) PSinθ/d2

(C) (P/2)Sinθ/d2

(D) PSinθ/2d2

 

10-Toughness of a material means its

(A) Strength

(B) Fatigue resistance

(C) Machinability

(D) Softening

 

11-When the coefficient of restitution is zero, the bodies are

(A) Inelastic

(B) Elastic

(C) Near elastic

(D) None of the above

 

12-In the method of section, the section must pass through not more than ___ members.

(A) 3

(B) 4

(C) 5

(D) 2

 

13-The relation between the number of joints (J) and number of members (m) in a truss is related by

(A) m=2J+3

(B) J=3m+3

(C) m=2J-3

(D) J=3(m-1)

 

14-A steel wheel of 600mm diameter rolls on a horizontal steel rail. It carries a load of 500N. The coefficient of rolling resistance is 0.3. The force necessary to roll the wheel along the roll is

(A) 0.5N

(B) 5N

(C) 15N

(D) 150N

 

15-Rankine theory is used for

(A) Elastic materials

(B) Plastic materials

(C) Brittle materials

(D) Ductile materials

 

16-A leaf spring is used in automobiles to

(A) Apply forces

(B) Measure forces

(C) Store strain energy

(D) Absorb shocks

 

17-A key made from cylindrical disc having segmental cross section is known as

(A) Tangential key

(B) Woodruff keys

(C) Feather key

(D) Flat saddle key

 

18-Slenderness ratio is the ratio of

(A) Maximum size of a column to minimum size of a column

(B) Width of column to depth of column

(C) Effective length of column to least radius of gyration of the column

(D) Effective length of column to width of column

 

19-To transmit power in either direction, we use

(A) Acme thread

(B) Square threads

(C) Metric threads

(D) Buttress threads

 

20-The volumetric modulus of elasticity is called

(A) Bulk modulus

(B) Shear modulus

(C) Proof modulus

(D) Young’s modulus

 

21-Impact test enables one to estimate the property of

(A) Hardness

(B) Toughness

(C) Strength

(D) Creep

 

22-A continuous beam is deemed as ‘deep; when ratio of span ‘l’ and ‘D’ is

(A) less than 2.5

(B) less than 1.0

(C) more than 3

(D) more than 5

 

23-A plate girder is

(A) Built up beam

(B) Beam column

(C) Built up column

(D) None of the above

 

24-Shear centre of a semicircular arc is at

(A) 4r/π

(B) 3r/π

(C) 2r/π

(D) r/π

 

25-The three moment theorem for continuous beams was forwarded by

(A) Bernoulli

(B) Clapeyron

(C) Castigliano

(D) Maxwell

 

26-In case of pivot bearing, the wear is

(A) Maximum at the centre

(B) Zero at the centre

(C) Uniform throughout the contact arc

(D) Minimum at maximum radius

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(A), 3-(D), 4-(A), 5-(D), 6-(D), 7-(A), 8-(B), 9-(A), 10-(A), 11-(A), 12-(A), 13-(C), 14-(D), 15-(C), 16-(D), 17-(B), 18-(C), 19-(B), 20-(A), 21-(B), 22-(A), 23-(A), 24-(A), 25-(B), 26-(B)